preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor
Fakultativna
Kutak za roditelje

                Poštovani roditelji,

   

       Ovaj dio našeg web portala, posvećen je upravo vama, s ciljem da učvrstimo međusobnu suradnju te da pomognemo vašoj djeci, a našim učenicima, u kreiranju budućnosti, uspješnom svladavanju adolescentske krize, te svega onoga što mladost podrazumijeva.

       Kroz dosadašnji rad  Škole, djelatnici su se susretali sa raznoraznim situacijama i iz svake situacije su nastojali izvući pouku za budući rad i razvoj Škole. Ponekad su to bile situacije kojima smo se ponosili, a ponekad situacije koje smo što prije htjeli zaboraviti.  Naravno, da nas najviše veseli kada smo zaokupljeni pozitivnim događanjima, kojih uvijek ima. Međutim, jedna loša situacija baca sjenu na sve dobro što se događa, a mi ne želimo da to bude tako. Kada govorimo o Školi, mislimo na učenike, sve djelatnike, te vas-roditelje. Bez vaše suradnje, teško da ćemo moći dati svoj maksimum. Omogućite nam da vaše dijete upoznamo i kroz razgovor s vama.

       Budući da vam se prvi puta obraćamo na ovaj način, samo ćemo  dotaknuti moguće teme, te ćemo kroz svaki sljedeći kontakt s vama, obrađivati aktualnosti koje se tiču roditeljstva, adolescencije, komunikacije, rješavanja sukoba, motivacije, organizacije vremena, učenja itd. Adolescentsko razdoblje spada u jedno od najburnijih razdoblja u životu kroz koje bi se adolescent trebao razviti u zrelu i odgovornu ličnost. Bitno je da ste svjesni da im u tome možete mnogo pomoći. Roditeljstvo nije nešto što se podrazumijeva samo po sebi već je bitno naučiti biti roditelj. U roditeljstvo spada i to da znate prepoznati kada treba potražiti pomoć za sebe i za svoje dijete.

        Već smo naveli da je ovo burno razdoblje u kojem najčešće dolazi do nesuglasica oko izlazaka, školskih i kućnih obaveza, načina oblačenja i ponašanja, društva, itd. Sve je to normalno, no bitno je  napomenuti one situacije kada je potrebna pomoć. Neke od njih su:

  • kada reakcije adolescenata u velikoj mjeri ometaju normalan međuljudski odnos ili  komunikaciju, pogotovo s roditeljima
  • kada su reakcije adolescenata neprimjerene:bježanje od kuće, fizički napadi na bližnje ili druge osobe u okolini, nepoštivanje autoriteta
  • kada adolescent zbog sukoba u koje ulazi nije u mogućnosti primjereno odgovoriti na realne svakodnevne zahtjeve tj. obveze
  • kada se sukobi i uz njih povezane reakcije ponavljaju prečesto i preintenzivno
  • kada sukobi završavaju intenzivnijim agresivnim ispadima.

 

       Nema jednostavnog recepta kada je riječ o roditeljstvu, no evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da održite dobar odnos s djetetom.

 

Više slušajte svoje dijete jer adolescenti žele i trebaju mogućnost da izraze svoje osjećaje i ideje.

Naučite dijete da svako ponašanje vodi do određenih posljedica, te ga naučite da preuzme odgovornost.

 Probajte uspostaviti dobru ravnotežu između kontrole adolescenta i autonomije koju mu dozvoljavate.

Dozvolite raspravu o kućnim pravilima te dogovorite jasna pravila ponašanja i posljedice, pri čemu uključite i adolescenta u njihovo osmišljavanje. Lakše će ih prihvatiti i poštovati.

Pobrinite se da vaše dijete, uz školske obveze, ima i obveze unutar svoje obitelji. Tako ćete ga naučiti odgovornosti i disciplini.

Prihvatite osamostaljivanje vašeg djeteta. To ne znači da će se ono potpuno izolirati i odvojiti  od obitelji.

Upotrijebite nagrade i pažnju za pozitivna ponašanja . To je puno učinkovitije nego kritika i kazna za negativna ponašanja.

Pustite adolescenta da razmišlja o sebi i da ima vrijeme koje mu je potrebno.

Prihvatite svoje osjećaje tijekom teških razdoblja s vašim adolescentom. Svatko se ponekad osjeća tužno, ljutito, bespomoćno, no ne dajte da vas to uplaši i obeshrabri da se i dalje trudite biti dobar roditelj.

 

       Ovo je samo dio onoga što vam možemo preporučiti te se nadamo da će vam u budućnosti, ovakav način komunikacije biti od koristi. Dobrom suradnjom, iskrenošću, međusobnim povjerenjem i  uvažavanjem možemo učiniti puno dobrog za vašeg i našeg učenika.

 

 Budimo zajedno u njegovu odrastanju!

                                                                                                                 Škola

 

 

 

 

 

 

 

 


BIOSIGURNOST


 


 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Tražilica 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju