preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor
Fakultativna
vijesti

ŠKOLSKA KNJIŽNICA GIMNAZIJE SESVETE Vijest ima dokument u privitku

 

Školska knjižnica je mjesto učenja, druženja i kreativnog rada, mjesto razvoja osobnog i kulturnog identiteta učenika. Naša je knjižnica namijenjena svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa i stručna potpora svim nastavnim, izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima škole.

Misija

Školska knjižnica sastavni je dio odgojno-obrazovnog procesa škole i  nužno obuhvaća razvijanje pismenosti, informacijske pismenosti, poučavanje, učenje, razvoj osobne kulture i pruža spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo. Školski knjižničar svojim programom rada te postavljenim zadaćama i ciljevima, pridonosi ostvarenju misije svoje škole. Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje vještina za cjeloživotno učenje, razvija njihovu maštu i kreativnost te im pomaže da postanu odgovorni građani.

Vizija

Djelujući u sastavu škole, školska knjižnica svojim fondom potiče čitanje i kreativno pisanje i kreativno izražavanje u različitim područjima. Knjižnica je uvijek dostupna svim svojim korisnicima i u ugodnoj atmosferi postaje mjesto prepoznavanja i upoznavanja novih načina učenja i usvajanja znanja.

Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informacijama. Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje vještina za doživotno učenje, razvija njihovu maštu i pomaže im da postanu odgovorni građani.              (UNESCO, Manifest za školske knjižnice)

 

Knjižničarka: Ruža Jozić, dipl. komp. i dipl. bibl., stručna suradnica izvrsna savjetnica

Radno vrijeme:  svaki radni dan od 7.30 do 14.30 sati

Telefon: 01/ 2002-466 (spoj za knjižnicu); email: ruza.jozic2@skole.hr

 

"Da nema knjižnica, što bismo imali?

                  Ni prošlosti, ni budućnosti." (Ray D. Bradbury)

 

 

Prostor: knjižnica i čitaonica zauzimaju prostor od 150 m2 + 50 m2 čitaonica na galeriji. Čitaonica: 25 mjesta, na galeriji još 20 mjesta za rad učenika i nastavnika. Računala za učenike: 2 u prizemlju i 7 na galeriji s pristupom internetu te pisač za potrebe učenika. Knjižnično poslovanje: sva knjižnična građa stručno je obrađena, pravilno smještena, dostupna u slobodnom pristupu, a kompjutorska je obrada knjiga u programu METELWIN u tijeku.

 

Kratka povijest školske knjižnice

Školska knjižnica je osnovana otvaranjem Srednje škole Sesvete 1990. godine. Već početkom iduće školske godine, u jesen 1991. godine u školskoj je knjižnici zaposlena stručna suradnica diplomirana knjižničarka Ruža Jozić, koja školsku knjižnicu vodi i dalje do 2023. godine. Od 1995. do 2013. godine u školskoj je knjižnici bio zaposlen i diplomirani knjižničar Tomislav Budinski, do umirovljenja. Pored brige oko nabave knjižnoga fonda, osobito lektirnih naslova za potrebe učenika, knjižnični se prostor tijekom godina promijenio i opremao potrebnim namještajem i pomagalima. Godine 2007. izvedena je veća rekonstrukcija prostora školske knjižnice i čitaonice i nabavljen novi namještaj. Danas je školska knjižnica funkcionalan i ugodan prostor za rad učenika i nastavnika škole. Odlaskom učenika tehničkog programa u novoizgrađenu Srednju školu Jelkovec 2013. godine, dotadašnja Srednja škola Sesvete mijenja naziv u Gimnazija Sesvete. Školska je knjižnica ostala sa svojom opremom i knjižnim fondom (izlučena je stručna tehnička literatura za Srednju školu Jelkovec). Danas školska knjižnica Gimnazije Sesvete broji 19900 svezaka knjiga i stoji na raspolaganju učenicima i nastavnicima škole.   

RADNI ŽIVOTOPIS

Ruža Jozić je stručna suradnica školska knjižničarka Gimnazije Sesvete u Gradu Zagrebu. Završila je studijsku grupu Komparativna književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu,  diplomirala 1981. g. i stekla zvanje dipl. komparativist i dipl. bibliotekar. Radila je u Osnovnoj školi Gustava Krkleca, Travno, Zagreb od 1982. do 1990., a u Srednjoj školi Sesvete (od 2013. Gimnazija Sesvete) od 1990. do danas. Bila je voditeljica Županijskog stručnog vijeća srednjoškolskih knjižničara za I., II. i XXI. županiju od 2001. do 2016. godine, na kojima je održala brojne primjere dobre prakse, pokazala školske projekte, radionice i druge oblike stručnoga rada. Od 1998. do 2008. godine u knjižnici Srednje škole Sesvete – danas Gimnaziji Sesvete (od 2013.) AZOO je provodio i održavao stručne ispite za srednjoškolske knjižničare RH, a Ruža Jozić je godinama bila mentor mnogobrojnim pripravnicima školskim knjižničarima do polaganja stručnog ispita. Promaknuta je u zvanje stručnog suradnika savjetnika 2006. godine, a zadnji put 2017. godine. Redovito sudjeluje na Proljetnim školama školskih knjižničara, na kojima je održala mnoge radionice, izlaganja, pokazala primjere dobre prakse i objavila priloge u Zbornicima Proljetnih škola školskih knjižničara, kao i u drugim stručnim časopisima. Godine 2019. objavila je priručnik OD KNJIGE DO OBLAKA za školske knjižničare s knjižničarkom Altom Pavin Banović iz Medicinske škole Osijek. Dobitnica je HUŠK-ove nagrade VIŠNJA ŠETA 2008. za izuzetan doprinos razvoju školskog knjižničarstva. Dobila je  i  državnu Godišnju nagradu Ivan Filipović 2011. godine, za sveukupan doprinos razvoju školskoga knjižničarstva. Za školsku godinu 2018./2019., 2019./2020. i 2020./2021. dobila je nagradu MZO-a kao jedan od najuspješnijih prosvjetnih djelatnika u RH (od 500 nagrađenih prosvjetara). U rujnu 2020. godine ponovo je od AZOO-a imenovana voditeljicom ŽSV-a za srednjoškolske knjižničare Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, na kojima i dalje pokazuje mnoge primjere dobre prakse i potiče školske knjižničare na aktivan rad u školskoj knjižnici. Promovirana je u zvanje IZVRSNOG SAVJETNIKA. Dobitnica je nagrade MZO-a za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike od 2019. godine, četiri puta zaredom...

 

KNJIŽNICA  NAŠE  ŠKOLE

Čaroban je to svijet što se u četiri zida skriva,

prepun je boraca, pjesnika i divâ.

Portal je to u mjesto zvano Mašta,

Mjesto gdje smijeh ne prestaje i gdje se sve prašta.

U tišini postojanja tu novi svijet se budi,

Tajne nam otkrivaju tragike junaci i komedijaši ludi.

Tu u noćima hladnim, među policama tamnim,

Ljubavnici mladi poljupce dijele tople i strasne,

Tu vitezovi se bore i plešu vile krasne.

A čim jutro svane, oni vraćaju se u korice i riječi,

Domove svoje, što ljepotom tihom znanje svijeta kroje.

I mi, izgubljena srca mlada,

Dio smo ovog čarobnog sklada.

U našoj potrazi za smislom on besmrtan postaje,

Te vječno u srcima našim ostaje.

Upravo ovdje, kroz stihove što svijet boljim mjestom čine,

Otkrivamo tajne naše nutrine.

          Baš ovdje…

Gdje je tisuću zadaća prepisano,

Tisuću tragova ostavljeno,

Tisuću dogodovština ispričano

I tisuću uspomena stvoreno …

Baš ovdje je mjesto kojeg učenici toliko vole,

Srce našeg drugog doma,

KNJIŽNICA NAŠE ŠKOLE.

Katja Knežević, 2. OG2,  27. listopada 2003.

 

 

Izvadak iz PRAVILNIKA O RADU ŠKOLSKE KNJIŽNICE za korisnike

  1. Knjižničnu građu imaju pravo koristiti: učenici, nastavnici i ostali zaposlenici škole.

2. Školska knjižnica korisnicima izdaje članske iskaznice na početku školske godine.

3. Učenici su dužni čuvati članske iskaznice od gubitka, jer se knjižnična građa koristi i posuđuje uz predočenje članske iskaznice naše školske knjižnice.

4. Knjižničnu građu korisnicima posuđuje samo knjižničar Škole u redovnom radnom vremenu  školske knjižnice, svakim radnim danom od 7.30 do 14.30  sati.

5. U prostoru čitaonice korisnici mogu koristiti svu knjižničnu građu, osobito referentnu zbirku koja se ne posuđuje izvan knjižnice, časopise i AV građu po potrebi.

6. Izvan prostorija knjižnice učenici mogu posuditi: odjednom 2 knjige na rok od 15 dana i  2 broja časopisa na rok od 5 dana

7. Nastavnici mogu posuditi više knjiga i priručnika tijekom školske godine te časopise i AV građu za potrebe nastave.

8. Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu od svakoga oštećenja i uništavanja (podcrtavanja, šaranja, trganja listova, izrezivanja slika i trganja knjižnih omota).

9. Korisnik koji izgubi, ošteti ili uništi posuđenu knjižničnu građu, odgovoran je za nadoknadu štete, a za posuđenu građu odgovaran je onaj tko ju je posudio.

10. Oštećeni ili izgubljeni primjerak knjižnične građe korisnik je dužan nabaviti i vratiti u školsku knjižnicu istovrsni primjerak, kakav je posudio ili knjižnici platiti u protuvrijednosti oštećenog ili izgubljenog primjerka knjižnične građe.

11. Korisnici knjižnice dužni su javiti knjižničaru svoj odlazak iz škole. Prije odlaska iz škole dužni su vratiti svu posuđenu knjižničnu građu u školsku knjižnicu.

12. Učenici mogu posuđivati knjižničnu građu tijekom školske godine. Na kraju školske godine, prije ljetnih praznika, učenici se razdužuju sa posuđenom knjižničnom građom.

13.  Pristup policama s knjižnom građom i časopisima je slobodan.

14. U prostoru knjižnice i čitaonice treba vladati red i mir, a korisnika koji narušava radnu atmosferu, knjižničar je dužan udaljiti iz prostora knjižnice i čitaonice.

     Mole se korisnici da poštuju pravila o radu knjižnice i čitaonice!

Knjižničarka: Ruža Jozić                            Ravnateljica škole: Božana Sertić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Ruža Jozić  datum: 30. 6. 2023. 09:39
  


BIOSIGURNOST


 


 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Tražilica 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju