Projekt "Čokolada" na nastavi njemačkoga jezika
Stjecanje novih znanja ne mora uvijek biti realizirano na klasičan način. Dokazale su to i naše profesorice njemačkoga jezika Marianna Brekalo i Andreja Korčanin koje su sa svojim učenicima krenule putovima čokolade i potakle ih na sudjelovanje u ovom slatkom projektu, a oni su se vrlo rado odazvali. Nije ni čudo, projekt je uz utvrđivanje starih i stjecanje novih saznanja o čokoladi uključivao i degustaciju ove svima omiljene poslastice.
Projekt je započet u siječnju 2022., a realiziran je u nekoliko etapa. U prvoj etapi učenici su u skupinama analizirali različite čokoladne uzorke, određujući količinu šećera, udio kakao praha i ostalih sastojaka, tražeći podatke o zemlji porijekla čokoladnih proizvoda te na koncu ocjenjujući okus uzoraka ocjenom od 1 do 6, a najveću ocjenu dobile su čokoladice "Kinder Bueno" i "Tortica".
Druga etapa projekta uključivala je izradu osobnih iskaznica omiljenih učeničkih čokolada, a kako one izgledaju pogledajte na priloženim fotografijama.Hrabro se krenulo prema trećoj etapi čokoladnog putovanja koje se sjajno uklopilo u projektni dan Gimnazije Sesvete pod nazivom "Misli zdravo - budi zdrav". Učenici njemačkog jezika su se upoznali s razlozima zbog kojih se i čokolada može smatrati zdravom namirnicom čime su razbili mnoge predrasude o ovoj poslastici. Saznali su da su tamna čokolada i kakao bogati antioksidantima odnosno prirodnim spojevima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Zasigurno ste već znali da čokolada pozitivno utječe na naše raspoloženje. Čokolada naime stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabiliziranje raspoloženja.
Ova faza projekta uključivala je korištenje mnogih osjetila - slušanje i analizu pjesme "Schokolade" njemačkoga benda "Deine Freunde", degustaciju čokolada od kojih su okusom najboljom ocijenili bijelu čokoladu "Toblerone" te uživanje u domaćim kolačima profesorica njemačkog jezika.
Učenicima se osobito svidio čokoladni psiho-test, a uz bijeli "Toblerone" oduševili su se i okusom tamne čokolade.
Projekt "Čokolada" završen je u svibnju 2022. posjetom zagrebačkom "Muzeju čokolade". Uz nezaobilaznu degustaciju i stručno vodstvo učenici i profesorice napravili su čokoladnu šetnju kroz stoljeća - od Maja, starog naroda iz središnje Amerike koji su materijalna i nematerijalna dobra plaćali zrncima kakaovca (Jeste li znali da je za puricu bilo potrebno izdvojiti više nego za sat ljudskog rada?), preko dekadentnih kraljevskih dvora do ručne izrade i tvorničke proizvodnje čokolade koja je napokon postajala dostupna i široj publici.
U muzeju se nalazi i čokoladna karta svijeta na kojoj se može vidjeti koliko se godišnje u svijetu pojede čokolade po glavi stanovnika. U Hrvatskoj je to 4,2 kg, a koliko je to u odnosu na druge zemlje, pogledajte na fotografiji 13.
U dobrom raspoloženju završen je posjet muzeju, a time i čokoladni projekt. No prije kraja učenici su navratili u slastičarnicu u centru grada i počastili se sladoledom uz nezaobilazni čokoladni preljev.
Opis fotografija koje se nalaze u privitku:
Fotografija 1. i 2.
Uzorci za čokoladnu "analizu" i marljivo popunjavanje tablica
Fotografije 3. i 4.
Pobjedu odnose "Kinder Bueno" i "Tortica"
Fotografije 5., 6. i 7.
Osobne iskaznice omiljenih čokolada
Fotografija 8.
Hormone sreće smo fotografirali prije nekoliko godina na ulazu u austrijsku tvornicu čokolade "Zotter"
Fotografija 9.
Psiho - test: Koji si čokoladni tip?
Fotografija 10.
Domaći kolači iz kućne radinosti profesorica
Fotografije 11. i 12.
Projekt je završio posjetom "Muzeju čokolade"
Fotografija 13
Hrvati godišnje pojedu 4,2 kg čokolade po glavi stanovnika. Puno ili malo?
Profesorice njemačkog jezika: Andreja Korčanin i Marianna Brekalo
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |