preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 2. 2012.

Ukupno: 286845
Ovaj mjesec: 941
Ovaj tjedan: 532
Danas: 29
INTERNET
Koliko dnevno vremena provodite na internetu?


Vijesti

August Šenoa i Zagreb

Izložba ŠENOA i ZAGREB

 

Izložbu portreta u predvorju Gimnazije Sesvete naši su učenici likovne grupe posvetili AUGUSTU ŠENOI, najutjecajnijem i najplodnijem hrvatskom piscu 19. stoljeća, koji je bio svjedok potresa u Zagrebu prije 140 godina (1880.) i ususret 140. obljetnici smrti Augusta Šenoe (1881.). Ne štedeći svoje zdravlje, Šenoa je pomagao stradalima u potresu od jutra do mraka, a noćima je pisao roman Kletva i članke za časopis Vijenac, čiji je bio urednik. August Šenoa spada u one velikane hrvatskog naroda koji su obilježili čitavu epohu i čiji se utjecaj osjeća do današnjega dana. Šenoino je djelo jedan od kamena temeljaca hrvatske književnosti, ravan veličinama kao što su Marko Marulić, Marin Držić, Ivan Gundulić, Ivan Mažuranić, Antun Gustav Matoš ili Tin Ujević. Jednostavno, bez Šenoe nije moguće zamisliti ni hrvatsku književnost ni hrvatsku kulturu u cjelini. Šenoa je klasik hrvatske književnosti.

August Šenoa (Zagreb, 1838.-1881.) “najzagrebačkiji” je hrvatski književnik. Za rodni je Zagreb bio neraskidivo vezan ne samo “zagrebačkom tematikom” opsežnoga književnoga opusa nego i službovanjem - nizom dužnosti koje je obnašao do smrti. Bio je   gradski bilježnik i gradski senator, u čijoj ga je ulozi zatekao i veliki potres, koji je zadesio Zagreb 9. prosinca 1880. godine. Procjenjujući potresom nanesene štete po gradu Šenoa se razbolio od upale pluća, od koje je umro 13. prosinca 1881. godine  navršivši samo 43 godine života. Šenoa se zalagao za pomoć u obnovi kulturnih zgrada koje su stradale u potresu ističući njihovu važnost jer "narod ne žive samo o hljebu … valja pomisliti i na sgrade i zavode, koji su oštećeni a po njima cieli narod".

U svojim feljtonima Zagrebulje (1880.) Šenoa zapisuje: Nikad ne vidjeh užasnije slike, ne oćutih dublje žalosti za svoga vijeka.  Glavu svoju i svojih možeš iznijeti, al’ Zagreb, čitavi Zagreb! Bilo je kao da je đavo trgnuo otrovni nož, da ga zarine u srce hrvatsko – u Zagreb!... Tu stoje glasoviti hramovi Božji od mnogo vjekova, tu palače znanosti i umjetnosti, a sve je skupio znoj naroda hrvatskoga kroz vjekove, slovili smo u svijetu za kulturan narod, radili smo podupirani samo vlastitom snagom, a sad to da izbriše deset sekunda, jedan dah, jedan mah? To nije potreslo samo temelje naših kuća, već i temelje naših srdaca do dna, do korijena… Imam najmanje toliko srca koliko on, imam i tvrde nade da će sjena minuti, svjetlost sinuti. Tvrda budi u nama vjera, vjera u našu budućnost. Zagreb odolio je Turčinu i Tataru, kugi i požaru, Zagreb odoljet će i jurišu prirodne sile… Naš grad na lijepu moći će se pohvaliti da je kroz vjekove iskapio gorki kalež patnje do dna, neka se zna kolika je to patnja i nesreća bila; mjera pretrpljene nesreće povećava junačku nadu u budućnost. Mnogo smo pretrpjeli od pamtivijeka, strahotu pretrpjesmo skorih dana, al’ sve to ne ugasi u našim prsima ufanja u sreću Hrvatske – u budućnost Zagreba.

Sve naše radove pogledajte u predvorju škole, u PPT-u ili u digitalnoj

publikaciji ISSUU na: https://issuu.com/rjozic/docs/_enoa_i_zagreb 

Likovne radove pripremili učenici likovne grupe s profesoricom Inom Jozić i knjižničarkom Ružom Jozić, a Šenoine tekstove odabrale profesorica Željka Župan Vuksan i Ruža Jozić.Priloženi dokumenti:
AUGUST_SENOA_i_ZAGREB.pdf (8.68 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Župan Vuksan   datum: 8. 12. 2020.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju