preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor
Fakultativna
Vijesti

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

 

 

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Gimnaziji Sesvete

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja) u Gimnaziji Sesvete održana je izložba i predavanje za učenike.

Tijekom protekloga tjedna izložbom u predvorju Gimnazije Sesvete obilježeno je sjećanje na holokaust i predstavljen istraživački rad naših učenika Židovi u Sesvetama. Na izložbi je prikazana  priča o židovskoj obitelji Weinberger, koja je u središtu Sesveta tijekom početka 20. stoljeća imala najveću kuću s gostionicom. Druga priča o odlikovanju „Pravednik među narodima“, ujedno je priča o sesvetskoj obitelji Oružec, koja je pomagala u spašavanju i skrivanju od progona bake i unuke Weinberger, vlasnica kuće i gostionice. Obitelj Oružec iz Sesveta za svoju je humanost i pomoć židovskoj obitelji tijekom Drugoga svjetskog rata dobila 2005. godine od države Izrael odlikovanje „Pravednik među narodima“.

Predavanje Židovi u Zagrebu od 1918. do danas, održano je u petak 26. siječnja 2024. u polivalentnoj dvorani škole za učenike četvrtih razreda i sve zainteresirane. U prepunoj dvorani, zanimljivo predavanje održala je dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica iz Instituta Ivo Pilar. Tijekom predavanja saznali smo niz zanimljivosti o doprinosu Židova gospodarskom i svekolikom razvoju Zagreba tijekom međuratnog razdoblja, o njihovom svakodnevnom životu, progonima, ljudima koji su ih spašavali, spomenicima i mjestima sjećanja u Zagrebu. Predavanje osim što je dalo izvrstan i detaljan uvid u život i kulturu Židova u Zagrebu, doprinijelo je i razvoju naše osobne kulture sjećanja, poimanja pojma holokaust i multikulturalnosti života u Zagrebu. Ovim događanjima učenici su upotpunili i unaprijedili znanja o holokaustu, stravičnoj destrukciji koja se dogodila tijekom Drugoga svjetskoga rata.

Nadamo se da smo izložbom i pričama o obiteljima Weinberger i Oružec sačuvali i doprinijeli razvoju sjećanja na progonjene i ubijene u holokaustu. Učenike su sva ova događanja trebala potaknuti i na razmišljanje o moralnim, političkim i duhovnim pitanjima koja je postavio holokaust, te u čemu je i koja je njegova važnosti za današnje vrijeme.

 

Pripremile: Profesorica Suzana Pešorda, knjižničarka Brigita Kosić i učenica Ana Tomašek  4.b
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Župan Vuksan   datum: 29. 1. 2024.


 


BIOSIGURNOST


 


 

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Tražilica

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju