preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

KNJIGE KOJE SU PROMIJENILE POVIJEST

       KNJIGE KOJE SU MIJENJALE POVIJEST                         Izložba uz Mjesec hrvatske knjige 2021.

Izložba u predvorju Gimnazije Sesvete Knjige koje su mijenjale povijest postavljena uz Mjesec hrvatske knjige (15. 10.– 15. 11. 2021.), daje sažeti prikaz razvoja i pojavu pisane riječi tijekom povijesti. Razvoj pisma i knjige obuhvaća više tisućljeća ustrajnog ljudskog napora da se zabilježi RIJEČ. Zahvaljujući pisanoj riječi čovjek je došao do načina da se može lako sporazumijevati, komunicirati i prenositi svoje misli nesmetano, bez obzira na kojem se dijelu Planeta nalazio. Ali služeći se pismom i držeći knjigu u ruci, to ipak ne bismo smjeli zaboraviti! Zato odajemo počast svim značajnim knjigama koje su tijekom mnogih stoljeća utjecale na razvoj ljudskih ideja i povijesti. Osnovna je poruka ove izložbe zainteresirati čitatelje, pogotovo mlade koji tek trebaju stjecati znanje i obrazovanje, za ovu važnu temu i razviti poštovanje i divljenje prema knjizi koja to itekako zaslužuje, jer KNJIGA je istodobno i izvor i rezultat ljudske vještine, znanja i vizionarstva. Knjige su stare gotovo kao i vještina pisanja, a njihova pojava označava civilizacijsku prekretnicu, prijelaz iz usmene u pisanu kulturu.

Namjera ove šetnje kroz povijest bila je ukratko predočiti put kojim se kretao razvoj pisma i knjige koji su omogućili trajnu i sveobuhvatnu međuljudsku komunikaciju. Naglasak je na knjizi i knjigama koje su mijenjale povijest, jer knjizi uvelike možemo zahvaliti što smo velikim koracima stigli do razvojnog stupnja na kojem se danas nalazimo. Knjigom smo stjecali i prenosili znanje i spoznaje, spremali stečena znanja i nudili nova. U knjigama smo dijelili svoja iskustva, svoje doživljaje života i stvari oko sebe. Knjige, bilo svojim sadržajem, bilo ljepotom izrade i rijetkošću, ostavljaju traga na naše živote, izravno ili posredno. Izložba Knjige koje su mijenjale svijet predstavlja tek mali izbor knjiga iz bogatoga knjižnog stvaralaštva kroz povijest.  

U povijesti ljudskih ideja pojedine su knjige izvršile golem utjecaj na čitatelje: taj se utjecaj ogleda i odražava u kulturi, civilizaciji, znanosti, u samom tijeku povijesnih zbivanja. Dvije su kategorije knjiga ovdje relevantne: prvo, one knjige koje su poslužile kao neposredno sredstvo u određivanju tijeka zbivanja; i drugo, one knjige koje su oblikovale ljudski um kroz stoljeća. Ove su izazvale sporije učinke negoli one koje spadaju u prvu kategoriju, ali je njihov trag dublji, a njihov život postaje bogatiji kroz stoljeća. Mnoge su knjige oblikovale naš svijet. One su mudre i prepune novih saznanja, radikalne i katkad čak šokantne, neke od njih iznenadile su nas svojim utjecajem, a mnoge nas i dandanas nadahnjuju. Neke predstavljaju ono najbolje od nas, druge ne, ali sve nas zajedno podsjećaju da je knjiga doista prijatelj koji vas nikad neće napustiti. Baš zato je toliko i volimo.  (Akademik i književnik Pavao Pavličić)

Voljeti knjigu slično je upoznavanju prijatelja kojeg, unatoč svemu, želite zadržati. Svi imamo knjige iz djetinjstva koje se predvidljivo otvaraju na omiljenoj stranici ili roman koji smo pročitali toliko puta da mu se hrbat počeo raspadati. A u vremenu kad je elektronička knjiga otvorila još jedno poglavlje u dugoj priči, mnogi su čitatelji iznova otkrili moć dobre knjige. O KNJIGAMA KOJE SU PROMIJENILE POVIJEST pročitajte više u prilogu. 

                  Pripremila Ruža Jozić, školska knjižničarka

 Priloženi dokumenti:
Knjige_koje_su_mijenjale_povijest.pdf (11.74 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasmina Kontek   datum: 22. 10. 2021.

 


BIOSIGURNOST


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju