preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Dan rječnika

DAN RJEČNIKA

Dan rječnika obilježava se svake godine 16. listopada, u spomen na američkog leksikografa, pravopisnog reformatora i političara Noaha Webstera. Svrha obilježavanja ovog dana je isticanje važnosti upotrebe rječnika i obogaćivanja vokabulara. Rječnik je leksikografsko djelo koje sadržava popis riječi i izraza nekog jezika (ili više njih) izabranih, raspoređenih i objašnjenih po nekom načelu te poredanih abecednim ili konceptualnim (tematskim) redoslijedom.

Noah Webster rođen je 16. listopada 1758. godine. Svoje je djelo „An American Dictionary of the English Language“  počeo pisati s 43 godine i trebalo mu je 27 godina da ga dovrši i objavi 1828. Rječnik je bio dodatak tradicionalnom engleskom vokabularu. Sadržavao je riječi svojstvene samo američkom govoru.

 


Prisjetimo se i činjenice da je prvi rječnik hrvatskoga jezika sastavio i tiskao u Veneciji 1595. g. Faust Vrančić pod nazivom: Rječnik pet najuglednijih europskih jezika: latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga (hrvatskoga) i mađarskoga. Prigoda je da se osvrnemo na prvi tiskani rječnik hrvatskoga jezika Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum — Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, čiji je autor  biskup, povjesničar, izumitelj i leksikograf Faust Vrančić. U njemu Vrančić čakavsko narječje, koje je u ono vrijeme bilo jednim od književnih jezika i njime se u prošlosti govorilo na znatno širem području nego danas, naziva dalmatinskim jezikom. Iako su prvi rječnici koji relativno detaljno obrađuju rječničko blago pojedinih jezika nastali ubrzo nakon izuma tiska, prvi rječnici u modernom smislu te riječi pojavili su se u Europi tek u 17. stoljeću. Vrančićev je rječnik dokaz da hrvatski narod ima razvijenu svijest o važnosti domaćega, narodnoga jezika, od samih početaka moderne leksikografije ili već više od 400 godina.

U školskoj knjižnici prelistajte najznačajnije rječnike svjetskih jezika, a u  prilogu pročitajte i bolje upoznajte prvi rječnik hrvatskoga jezika Fausta Vrančića, čije reprint izdanje posjeduje i naša školska knjižnica.

Više o Dikcionaru Fausta Vrančića pročitajte u digitalnoj publikaciji ISSUU na poveznici:

 https://issuu.com/rjozic/docs/vran_i_ev_dikcionarPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Župan Vuksan   datum: 22. 10. 2021.

 


BIOSIGURNOST


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju