preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Izlet u Zaprešić

 

Školski izlet 1. c u Zaprešić

Iza nas je bio tjedan posvećen europskoj kulturnoj baštini pa smo željeli u bližoj okolici grada Zagreba posjetiti destinaciju koja je vezana uz bogatu povijest hrvatskoga naroda. Kulturna baština nas oplemenjuje i obogaćuje naša znanja o burnoj prošlosti. Zato smo naš razredni školski izlet željeli provesti u blizini grada Zagreba, a Zaprešić i njegova neposredna okolica nude više atraktivnih povijesno-turističkih sadržaja. Najljepši su i najzanimljiviji dobro očuvani dvorci. Ponajprije valja spomenuti Nove dvore Jelačićeve, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine, koji su udaljeni samo 1,5 kilometar od središta Zaprešića (dvadesetak kilometara od Zagreba), uz cestu koja vodi prema Hrvatskom zagorju. Jedinstveni su primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa.

Godine 1855. hrvatski ban Josip Jelačić je na livadi pokraj dvorca sagradio neogotičku kapelu sv. Josipa. Kada je iznenada, u rujnu 1855. godine, u Češkoj umrla Jelačićeva devetomjesečna kćerkica Ana, u kapeli je izgrađena grobnica u kojoj je sahranjena. U tu su grobnicu kasnije sahranjeni i sam ban Josip Jelačić, 26. svibnja 1859. godine i njegov brat Antun, 1875. godine. Ban Josip Jelačić dao je dograditi i preurediti i dvorac i cijelo imanje. Oko dvorca je uređen i prekrasan perivoj.


 

Spomeničku i gospodarsku cjelinu Novi dvori čine dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj, voćnjak, stambene i gospodarske zgrade, povrtnjak, obradivo zemljište i park-šuma. Curia nova - Novi dvori, spominju se pod tim imenom već potkraj XVI. stoljeća, kao jedna od plemićko-vlastelinskih kurija susedgradsko-stubičkih posjeda, u vlasništvu Zrinskih, vlasnika Susedgrada (Starih dvora). Vlasnici Novih dvora bili su Zrinski, Čikulini, Sermagei, Festetići i grofovi Erdödy, a od kojih je 1851. godine Nove dvore kupio hrvatski ban Josip Jelačić. U vlasništvu obitelji Jelačić Novi su dvori ostali do 1934. godine, kada su ih kćeri Đure Jelačića, Vera i Anka, oporukom i dobrotvornom zakladom ostavile hrvatskom narodu.

Upravo nas je po imanju Jelačićevih vodila gđa. Mihaela koja je utjelovila Anku Jelačić. Pričala nam je o svom stricu Pepiju i njegovom životu na duhovit i zanimljiv način. Saznali smo da je volio glazbu i književnost, svoga konja Emira i svoju mladu suprugu Sofiju.

Sačuvani i djelomično obnovljeni gospodarski objekti također su vrijednost Novih dvora. Okrugla “Vršilnica” je jedini, najstariji takav objekt u Hrvatskoj, potječe iz XVII. stoljeća, spomenik je nulte kategorije. Nekadašnje spremište plodina, trokatna žitnica, uređena je 1987. godine kao galerija, danas Muzej “Matija Skurjeni”.

Ministarstvo kulture RH prihvatilo je  20. studenoga 2000. g. prijedloge i suglasnost Muzejskog vijeća i odobrilo prerastanje Galerije Matija Skurjeni u Muzej Matija Skurjeni sa stalnim postavom (koji obuhvaća cjelokupni stvaralački opus Matije Skurjenija, hrvatskog naivnog slikara (Veternica kraj Golubovca, 14. XII. 1898. – Zagreb, 4. X. 1990.).

U muzeju se mogu razgledati najznačajniji radovi Matije Skurjenija: njegove slike - ulja na platnu, crteži i grafike.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Župan Vuksan   datum: 17. 10. 2021.

 


BIOSIGURNOST


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju