preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Dante u Gimnaziji Sesvete

Velika obljetnica Dantea Alighierija

autora monumentalne Božanstvene komedije

700. godina smrti (1321. – 2021.)


Godine 2021. talijanska i svjetska književna i kulturna javnost obilježava značajni jubilej – 700. godišnjicu smrti velikoga pjesnika Dantea Alighierija. Genijalni talijanski pjesnik zauvijek je zadužio svjetsku književnost svojim veličanstvenim spjevom o životu poslije smrti Božanstvenom komedijom. Rijetki su autori toliko proslavljeni u svjetskoj književnosti da o njima možemo govoriti samo koristeći njihovo ime, ali Dante je svakako jedan od njih.  Njegova Božanstvena komedija je izvanvremenski i nadvremenski ep, jedno od najvećih djela svjetske književnosti čija vrijednost nikada ne prolazi.

Američki pisac T. S. Eliot nazvao ju je „vrhuncem koji je poezija dosegnula i koji se uopće može dosegnuti”. Njezina vrijednost je univerzalnost. Dante je na jedan izuzetan način uspio utjeloviti ideal vjere, morala, znanosti i politike. Božanstvena komedija pjesnički je sintetičan i svestrano cjelovit izraz srednjovjekovne kulture. To je sveobuhvatna, etički i politički angažirana, duboko humana i umjetnički nenadmašiva poruka koja svojom univerzalnošću i aktualnošću glasno odjekuje i u naše doba, čineći od pjesnika Dantea našeg suvremenika. Dante Alighieri nije tijekom života doživio povratak svom rodnom domu kojeg je toliko volio, niti ostvario ljubav koju je gajio prema Beatrice, ali su ga njegovi stihovi pretvorili u vrhovnog pjesnika talijanske književnosti i ponosom rodne Firence. Upravo je čežnja za domom Dantea nadahnula da napiše “Božanstvenu komediju”, epski spjev u tri dijela koji prati njegov zamišljeni put kroz zagrobni život, odnosno Pakao, Čistilište i Raj.

Dante Alighieri - otac talijanskog jezika i književnosti, koji je u 14 talijanskih narječja pronašao ono što je zajedničko, jezično sve ujednačio i dao ideju da jedinstveni narodni talijanski jezik postupno dođe na mjesto latinskog jezika. Dante je uspostavio upotrebu narodnog jezika u književnosti u vrijeme kada je većina poezije pisana na latinskom jeziku, čineći ga dostupnim samo najobrazovanijim čitateljima.

Školska je knjižničarka pripremila izložbu i kratko predavanje o Danteu, njegovu životu, stvaralaštvu i značaju za svjetsku književnost. Kratkom šetnjom kroz izložbu učenici su upoznali mnoge detalje vezane za Danteov život i književni rad, pa tako i zanimljivu povezanost Dantea i Zagreba. Naši učenici koji uče talijanski jezik s profesoricom Jasminom Kranjčević Ćosić također su se bavili Danteom na svoj način: čitanjem originalnih Danteovih stihova na talijanskom jeziku, proučavanjem Danteova životopisa, simbolikom brojeva u Božanstvenoj komediji i ostalim zanimljivostima.

Na kraju su učenici rješavali i kviz o Danteu koji je pripremila profesorica talijanskog jezika, a obuhvatio je sve ono što su čuli i vidjeli na izložbi u predvorju škole, kao i na satu talijanskog jezika. Pokazali su zavidno znanje i brzinu, a najbolji i najbrži rješavači kviza, s približnim brojem bodova, nagrađeni su monografijom škole uz 30. godinu rada i prigodnim darovima.

Naša se izložba o Danteu može pogledati i kao digitalna publikacija u ISSUU na poveznici: https://issuu.com/rjozic/docs/dante_alighieri 

Pripremile: Ruža Jozić, školska knjižničarka i Jasmina Kranjčević Ćosić, profesorica talijanskog jezika, učenice likovne grupe Tina Budimir i Patricia Matek te učenici 2. razreda Gimnazije Sesvete. Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Župan Vuksan   datum: 21. 9. 2021.

BIO SIGURNOST


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju