preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Uz Dan državnosti Republike Hrvatske

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske stavljamo pred vas misli našega velikoga književnika Antuna Gustava Matoša zapisane prije stotinjak godina.

„Vjerujte u Hrvatsku koja nekad kao Francuska bijaše slika Marije, majke Božje sa sedam mačeva u srcu na banskoj staroj zastavi! Vjerujte u domovinu i molite za nju Boga ljubavi, mučeništva, slobode i potpunog požrtvovanja! Marulić je tako za nju plakao i molio u uzdasima svoje Judite. Gubec, Zrinjski, Frankopan, ilirske žrtve i Kvaternik prepatiše za nju Golgote i crvene Kalvarije. Ona je molila u molitveniku jedne svijetle banice, Katarine Zrinjske. Ona se gorko kajala i besmrtnim suzama plakala u Suzama sina razmetnoga. Ona je pod znamenjem Kristovim obranila Dubrovnik, branila Krupu, Klis, Siget i padala Četrdeset osme za Hrvatsku i za kralja. Jedan Strossmayer ju je digao u visinu kao zlatni kalež vjere i ideala, a jedan Ante Starčević je za nju radio kao apostol, živio kao pustinjak, a preminuo kao svetac… Ta vjera nije ljubiti krdo, koje se zovu Hrvati, nego ljubiti svoju energiju, svoju budućnost; svoj jezik – dobra neizvediva bez neke sloge i zajedničkog stupanja. Stupati – ali s kim, kamo?"(Kristali duha. Misli i pogledi Antuna Gustava Matoša", 2004. Školska knjiga, Zagreb, str. 190).

Naša je povijest zapisana i u kamenu, naši su slikari historicizma na svojim slikama prikazali najznačajnije povijesne trenutke hrvatskoga naroda, a pjesnici su tijekom stoljeća u svojim stihovima pjevali o patnji i čežnji hrvatskoga naroda za slobodnom domovinom Hrvatskom. Više pročitajte u priloženoj digitalnoj publikaciji ISSUU na poveznici:  https://issuu.com/rjozic/docs/domovina_u_slici_i_pjesni_koj_rije_i

 

                             Pripremila: Ruža Jozić, školska knjižničarka
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božana Sertić   datum: 31. 5. 2021.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju