preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

DAN HRVATSKE KNJIGE i Godina Marka Marulića

 

Odlukom Hrvatskoga sabora od 9. travnja 2021. proglašena je Godina Marka Marulića, koja će se obilježavati od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine. Na taj način i šira će javnost imati priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite (1521.), prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, zbog koje je Marulić nazvan Ocem hrvatske književnosti. Judita je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. godine na narodnom jeziku, a objavljen u Veneciji 1521. godine. Judita je Marulićeva veličanstvena zamisao, kao spjev u kojem će viziju slobode svoga naroda prikazati alegorijom podviga biblijske junakinje Judite. Zahvaljujući Juditi, Marulić je stekao počasni naziv „oca hrvatske književnosti“, iako znamo da on nije kronološki prvi hrvatski književnik. On je po mnogočemu bio iznimna pojava, jer je svojom Juditom potvrdio da je u hrvatskom jeziku bilo moguće na prijelazu iz 15. u 16. st. ostvariti umjetnički ep kao najcjenjeniju renesansnu književnu vrstu, sa svim bogatstvom našega narodnoga jezika. Svoju Juditu Marulić piše „u versih harvacki složena“, ne za učene ljude, nego za one „ki nisu naučni knjige latinske aliti dijačke“.

  

  

  

Marku Maruliću pripada u hrvatskoj književnosti posebno mjesto – mjesto začetnika hrvatske umjetničke književnosti. On je stvarao na razmeđu srednjega i novoga vijeka, bio je kršćanski moralist, ali i humanistički pjesnik i renesansni građanin, pisao je na tri jezika: hrvatskom, talijanskom i latinskom, ostavio je velik i raznovrstan opus djela u kojima se isprepliće staro i novo, domaće i europsko, ovozemaljsko i vječno. Za nacionalnu književnost iznimno su važna Marulićeva djela na hrvatskom jeziku, osobito Judita, a njegovi latinski spisi krupan su doprinos hrvatskom latinizmu, a njima se Marulić proslavio diljem Europe. Marulić je postao klasik hrvatske i europske književnosti, čija slava i vrijednost ne blijede niti na početku trećeg tisućljeća, kada obilježavamo 500. obljetnicu od objave njegove Judite, koja je hrvatsku književnost uvela u zapadnoeuropski kulturni krug. U čast našega velikog MARULA, knjižničarka je pripremila bogatu izložbu o Maruliću i njegovom stvaralaštvu u predvorju škole, a svoj su doprinos dali i učenici likovne grupe oslikanim prizorima iz Marulićeve Judite, kao i učenici s profesoricom Željkom Župan Vuksan koji su u raznim digitalnim alatima prikazali Marulića i njegovu Juditu. O Maruliću i njegovim djelima saznajte više u digitalnoj publikaciji ISSUU na poveznici: https://issuu.com/rjozic/docs/maruli___judita .

Učeničke radove o Maruliću pogledajte na sljedećim poveznicama:

  1. https://create.piktochart.com/output/53917820-josipa-maslac-plakat-marko-marulic
  2. https://prezi.com/view/THoMbzleYYdsErTpt3EO/

 

Pripremile: knjižničarka Ruža Jozić, prof. likovne umjetnosti Ina Jozić s učenicima likovne grupe, Željka Župan Vuksa, voditeljica stručnog aktiva hrvatskoga jezika, kao i ostale profesorice hrvatskoga jezika
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božana Sertić   datum: 22. 4. 2021.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju