preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Projekt „Žene u znanosti“

Godine 2015. Opća skupština Ujedinjenih Naroda je 11. veljače proglasila Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti.

Povodom toga događaja osmislile smo projekt „Žene u znanosti“. U sklopu projekta smo provele u prosincu 2020. među učenicima anketu o STEM predmetima i njihovoj važnosti, budućoj karijeri, ženama u znanosti itd. Učenici su iskazali zanimanje naučiti više o znanstvenicama jer ih većina nije upoznata sa ženama koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos znanosti.

Zainteresirani učenici za istraživački i kreativni rad su dobili zadatak istražiti biografije znanstvenica, njihova otkrića, status u društvu i dobivene informacije povezati sa gradivom. Ukupno 62 učenika je istražilo preko 40 znanstvenica. Prikupljene informacije su saželi na digitalnim plakatima, animacijama, video materijalima i kratkometražnim filmovima. Video materijali su predstavljeni svim razredima Gimnazije Sesvete uoči obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti na poveznici https://youtu.be/Y_584rikoZY  i organizirana je online izložba po nazivom „Heroine STEM-a“ na poveznici https://issuu.com/profesorice/docs/izlozba.pptx zbog epidemioloških mjera. Učenici su u sklopu projekta imali priliku upoznati hrvatsku astrofizičarku prof. dr. sc. Vernesu Smolčić i također pogledati video materijal organizacije UN Woman koja promiče vrijednosti ljudskih prava, Ustavom propisane temeljne vrijednosti i važnost žena u znanosti, za koji smo dobili posebnu dozvolu.

     

Projekt osmislile i tekst pripremile:
Mirjana Dabac, prof. fizike
Ines Bosak čupić, prof. kemije i biologije
Tatjana Zemljić, prof. matematike i fizike
Marijana Jurković, prof. kemije i biologije
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Lucija Tustanić   datum: 10. 2. 2021.

BIO SIGURNOST


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju