preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Svjetski dan mentalnog zdravlja u Gimnaziji Sesvete

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se  svake godine obilježava 10. listopada, obilježili smo brojnim aktivnostima. Ususret tom datumu psihologinja i socijalna pedagoginja škole snimile su prikladnu videolekciju za učenike u kojoj su ukazale na aktualne teškoće internaliziranog tipa kod zagrebačkih adolescenata, ali i kod učenika Gimnazije Sesvete. Ponudile su učenicima savjete za održavanje mentalnog zdravlja te najavile nadolazeće aktivnosti u idućem tjednu.

Održale su radionice  „Mentalna higijena“ za sve učenike drugih razreda u kojima se govorilo o važnosti svakodnevnog ulaganja u vlastito mentalno zdravlje, što je ujedno i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja. U sklopu radionice učenici su prošetali oko škole te imali tzv. „mentalnu čistku“ čisteći okoliš, bili su pozvani razmisliti o svom mentalnom zdravlju, te usmjeriti pažnju prema unutra i razmisliti o važnosti svoje unutrašnje higijene. Time je i ukazano na važnost druženja, socijalne podrške, te boravka na zraku i fizičke aktivnosti, o čemu se i raspravljalo.

Aktivnost kojom se osobito ponosimo je izložba o temeljnim ljudskim emocijama koja je nastala u suradnji sa nadarenim učenicama trećih razreda koje su prikazale osjećaje sreće, tuge, ljutnje, straha, iznenađenja i gađenja kroz izraze lica te kroz vlastite asocijacije na te emocije. Učenice su trebale odgovoriti na pitanje kako su se osjećale slikajući pojedine emocije, te su dale svoja viđenja izražavanja emocija. Na izložbi su se mogla naći i znanstvena objašnjenja pojedine emocije. 

  

Izložbom se htjelo ukazati da mentalno zdravlje nije samo odsutstvo bolesti, ali ne znači ni da smo stalno sretni. Razlika između osoba koje se mogu pohvaliti dobrim mentalnim zdravljem i onih kojima je mentalno zdravlje narušeno je u tome na koji način te osobe pristupaju svojim emocijama, kako ugodnima, tako i neugodnima. Htjelo se suprotstaviti današnjem imperativu sreće, te poslati poruku mladima da je u redu biti tužan, ljutit, bojati se..

  

  

    

 

U predvorju škole prikazana je  i prikladna prezentacija o mentalnom zdravlju, te su izloženi letci sa savjetima o mentalnom zdravlju i priručnici o zdravstvenim uslugama u Gradu Zagrebu.

  

Pripremile: Sonja Jordanić Golub, mag. psych. i Božana Sertić, prof.soc.ped.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božana Sertić   datum: 15. 10. 2020.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju