preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

STOLJEĆE BAUHAUSA (1919. – 2019.)

Školski projekt Stoljeće Bauhausa realizirali su nastavnici Gimnazije Sesvete: knjižničarka Ruža Jozić i profesorice: Ina Jozić, Andreja Korčanin, Carmen Andrašec, Suzana Pešorda i Željka Župan Vuksan s učenicima likovne grupe, geografsko-povijesne istraživačke grupe i učenicima 4. razreda.

Kad kažemo Bauhaus, većina naših suvremenika pomisli na trgovačku kuću Bauhaus punu opreme za uređenje doma i okoliša u kojem živimo. To ne treba prezirati, jer koncepcija trgovačkog lanca (i slogan Da bi bilo dobro!) u skladu je sa slavnom školom koju je njemački arhitekt Walter Gropius pod imenom Bauhaus osnovao 1919. u Weimaru, vođen idejom o objedinjavanju djelatnosti umjetnika, arhitekata i obrtnika. Bauhausu zahvaljujemo današnji ustroj suvremene arhitekture, dizajna i svih vrsta primijenjene umjetnosti. Rezultat je to onoga što su od 1919. do 1933. godine podučavali velikani poput Paula Kleea, Vasilija Kandinskog i Pieta Mondriana u slikarstvu, a odrazio se i u glazbi, dizajnu, modi, kazalištu, filmu, književnosti i drugim područjima društvenog života.

Naš je projekt bio interdisciplinaran i obuhvatio je više aktivnosti: proučavanje Bauhausa kao umjetničke škole i pokreta koji se iz Njemačke proširio po Europi, kasnije SAD-u, kao i promjene koje je donio u sveukupni kulturni i društveni život. Istraživanju Bauhausa pristupili smo na naš osobit način, slikom i riječju, što je rezultiralo i bogatom izložbom STOLJEĆE BAUHAUSA, koja obuhvaća više segmenata.


LEKTIRA SLIKOM BAUHAUSAlikovni radovi naših učenika, koji su oslikali književne likove, po uzoru na slikare Bauhausa: P. Mondriana, P. Kleea i V. Kandinskoga. Nastalo je 25 vrlo uspješnih likovnih radova, koje su učenici radili u suradnji s knjižničarkom i profesoricom Inom Jozić. Profesorica Carmen Andrašec izložila je originalni plakat Paula Kleea iz muzeja u Bernu.  

  

      

        

    

    

    

    

    

    

  

 

ZAGRAMERSKI GOVOR U ZAGREBU, u vrijeme Bauhausa – istražili učenici 4. razreda.  Zagramer je kovanica, simbol dvojezičnosti i duge zajedničke povijesti hrvatskoga (zagrebačke gradske kajkavice) i njemačkoga jezika (Zagreb + Agram), kao nostalgična počast jednom govoru i kulturnom nasljeđu Zagreba. Profesorica njemačkog jezika Andreja Korčanin i učenici: Ivana Guštek, Dana Ćosić, Magdalena Đuras, Doris Glibušić, Vedran Josipović i Ana Lončar, proveli su istraživanje: Germanizmi u govoru Zagrepčana početkom i do sredine 20. st., u vrijeme pojave Bauhausa, a zadržali su se do danas kao posuđenice u hrvatskom jeziku.

 

GERMANIZMI U DJELIMA MIROSLAVA KRLEŽE: Gospoda Glembajevi i Povratak Filipa Latinovicza, istraživanje učenika 4. razreda Vedrana Josipovića i Eme Marinović s profesoricom Željkom Župan Vuksan. U doba kada je Miroslav Krleža ulazio u život, njemački je bio ne samo prvi i najslužbeniji jezik velike srednjoeuropske monarhije nego je i u Zagrebu Krležine mladosti bio drugi govorni jezik. U tadašnjoj Hrvatskoj njemački je bio nezaobilazan u srednjoškolskoj naobrazbi, a hrvatska aristokracija i građanstvo, školovani često u austrijskim zavodima – uz hrvatski su govorili i njemački (odnosno u Zagrebu agramerski).

 

REFLEKSIJE BAUHAUSA U FOTOGRAFIJAMA TOŠE DABCA, fotografa koji je snimio cikluse fotografija U(lice) Zagreba – Lica s ulice, Zagreb tridesetih godina 20. stoljeća u vrijeme Bauhausa. Tošo Dabac - kroničar Zagreba, ostao je zapamćen kao najpoznatiji zagrebački fotograf, čije su socijalne fotografije dokumentirale život i događaje 20. st. Ciklusom fotografija Ljudi s ulice, u kojima je zabilježio opće stanje društvene depresije, na svoj je specifičan način bilježio i rast grada Zagreba. Jedan je od osnivača i glavnih predstavnika Zagrebačke škole umjetničke fotografije.

 

SNIMIO IVO KIRIN - Sesvetski Tošo Dabac bio je Ivo Kirin, prvi sesvetski fotograf. Svojom je kamerom snimao događanja u Sesvetama od kraja dvadesetih do četrdesetih godina 20. stoljeća. Kirinove fotografije mogu se prvi put razgledati u Muzeju Prigorja Sesvete, gdje upravo traje izložba Snimio Ivo Kirin. Slikovne materijale s ove izložbe, prikupila je profesorica Suzana Pešorda s učenicima geografsko-povijesne istraživačke grupe, koje smo uklopili u našu izložbu, kao prilog vremenu Bauhausa u Zagrebu i Sesvetama.

 

Aktivnosti organizirala Ruža Jozić, školska knjižničarka, koja je s učenicima likovne grupe postavila cjelovitu izložbu STOLJEĆE BAUHAUSA u predvorju Gimnazije Sesvete.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božana Sertić   datum: 6. 2. 2020.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju