preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor
Fakultativna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 2. 2012.

Ukupno: 411680
Ovaj mjesec: 1109
Ovaj tjedan: 312
Danas: 1
INTERNET
Koliko dnevno vremena provodite na internetu?


Vijesti

SVEČANA DODJELA NJEMAČKIH JEZIČNIH DIPLOMA

Uz nazočnost veleposlanika SR Njemačke u hotelu Antunović su na državnoj razini svečano uručene DSD-II diplome, izdane od Ministarstva kulture Savezne Republike Njemačke kao dokaz izvrsnog poznavanja njemačkog jezika na razini B2/C1. Od srca čestitamo našim maturantima, ponosnim vlasnicima ovog vrijednog certifikata do kojeg su stigli upornim radom. Hvala  našim profesorima njemačkog jezika koji su ih u okviru fakultativne nastave Njemački jezik - nastava za njemačku jezičnu diplomu četiri godine pripremali za ovaj vrlo zahtjevan ispit.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 7. 6. 2024. 13:03

Rezultati istraživanja o samopoštovanju kod mladih

Učenici fakultativne nastave Škola i zajednica su se ove školske godine bavili problemom nedostatka samopoštovanja kod mladih.

Odabrali su ga radi opterećenosti obavezama koje im stvaraju pritisak na izvrsnost. 

Proveli su istraživanje pod mentorstvom profesorice Sonje Jordanić Golub. Istraživanje je imalo više od 1068 ispitanika i provedeno je na uzorku učenika Gimnazije Sesvete, Srednje škole Jelkovec, XII. gimnazije te u 7. i 8. razredima sesvetskih osnovnih škola.

Uzorak je imao 52% muških, 44% ženskih, a 4% ispitanika nije se željelo izjasniti o spolu.

33% ispitanika su učenici 7. i 8. razreda, 35% ispitanika, 32% čine učenici 1. i 2. razreda srednjih škola, dok 35 % čine učenici 3. i 4. razreda srednjih škola.

S obzirom na spol postoje razlike u samopoštovanju u smjeru da dečki imaju značajno više samopoštovanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Sonja Jordanić Golub  datum: 6. 6. 2024. 13:32

IZLET UČENIKA PRVIH RAZREDA U PARK PRIRODE PAPUK

LJEPOTE I BOGATSTVO PAPUKA

U ponedjeljak 27. svibnja 2024. učenici prvih razreda Gimnazije Sesvete išli su na jednodnevni izlet u Park prirode Papuk.

Zajedno s našim profesorima putovanje je započelo rano ujutro autobusom prema prekrasnoj destinaciji u srcu zapadne Slavonije. Nakon tri sata vožnje stigli smo do našeg odredišta, a  naša prva postaja bio je Geoinfo centar u Voćinu. Bili smo znatiželjni što ćemo saznati o geološkom bogatstvu Papuka. Uz stručno vodstvo, obišli smo centar i upoznali se s geološkom povijesti ovog područja. Vodič je objasnio kako su Papuk i njegova okolina bogati mineralima i fosilima te pokazao različite vrste stijena i minerala koji su ovdje pronađeni. Posebno sam se iznenadila da je pronađeno zlato na Papuku. Nakon posjete Geoinfo centru uputili smo se prema Jankovcu, jednom od najpoznatijih mjesta na Papuku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 5. 6. 2024. 09:35

PROJEKT "MIKROPLASTIKA U POTOKU VUGERU"

Sudjelovanje učenika Gimnazije Sesvete s radom „Mikroplastika u potoku Vugeru“ na završnoj konferenciji Erasmus+ programa Young Climate Professionals „Understanding microplastics in our water” , 24 svibnja 2024. u Institutu Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Cilj ovoga projekta prema riječima voditeljice projekta Sare Šariri, mag. oecol. Bio je osvijestiti sudionicima, učenicima Zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, prisutnost mikroplastike u slatkim vodama u Zagrebu i pomoću zajedničke metodologije utvrditi prisutnost mikroplastike u uzorku odabrane vode. Tako su tijekom završne konferencije prikazani plakati Škola sudionika, koje su objasnili učenici autori tih plakata, i dodijeljena priznanja i nagrade za sudjelovanje. Učenici su utvrđivali prisutnost mikroplastike u jezeru Bundek, jezeru Jarun, potoku Črnomerec, Maksimirskim jezerima i naš tim u potoku Vugeru u Sesvetama. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 3. 6. 2024. 09:33

ZAGREBAČKI SPOMENICI - IZLOŽBA UZ DAN GRADA ZAGREBA Vijest ima dokument u privitku

 

 SPOMENICI  NA ZAGREBAČKIM ULICAMA I TRGOVIMA

Uz Dan grada Zagreba, 31. svibnja, učenici i profesori Gimnazije Sesvete predstavljaju školski projekt SPOMENICI NA ZAGREBAČKIM ULICAMA I TRGOVIMA. Grad Zagreb obiluje bogatim i lijepim spomenicima, ne u tolikom broju kao neke druge europske metropole, ali ipak ima jedan značajan broj spomenika i skulptura koji su postavljeni na javnim prostorima grada i dostupni turistima i žiteljima grada. Nekoliko je spomenika koji su prepoznatljivi ili bolje reći po kojima je Zagreb prepoznatljiv, kao što su spomenik banu Josipu Jelačiću, na glavnom zagrebačkom trgu, ili spomenik kralju Tomislavu, nasuprot Glavnog kolodvora. Spomenici su postavljeni ispred značajnih ustanova, na gradskim trgovima, na istoimenim ulicama ili su dio značajnih građevina.

Zagrebačka priča o spomenicima, usprkos devetostoljetnoj povijesti grada, započinje tek sredinom XIX. st., iako je već u 18. stoljeću  bio prvi poznati javni spomenik u gradu - Marijin stup na Markovu trgu. Godine 1866. na glavnom gradskom trgu podignut je prvi zagrebački svjetovni spomenik, konjanička skulptura bana Josipa Jelačića, djelo austrijskog kipara Antona Dominika Fernkorna. Do kraja XIX. st. grad je postao bogatiji za još devet spomenika podignutih u sjećanje na značajne povijesne osobe među kojima je i spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću, djelo Ivana Rendića, prva zagrebačka javna skulptura jednoga hrvatskoga autora.

Kroz čitavo XX. stoljeće taj se proces nastavio promovirajući spomenike kao urbanistički element grada. Ističu se mnogi hrvatski kipari, kao što su: Ivan Meštrović svojim mnogobrojnim djelima, Frano Kršinić, Robert Frangeš Mihanović, Ivan Kožarić, Antun Augustinčić, Stjepan Gračan, Marija Ujević, Vanja Radauš, Tomislav Ostoja, Mladen Mikulin, Vlado Radas, Rudolf Valdec i dr.

Za naš smo projekt odabrali neke najpoznatije i najznačajnije spomenike u gradu Zagrebu, koje smo posjetili, a zatim istraživali u literaturi i dostupnim mrežnim izvorima. Osvrnuli smo se na jedan manji broj javnih spomenika u gradu Zagrebu, na zagrebačkim trgovima, ulicama, parkovima i javnim površinama, po kojima je Zagreb prepoznatljiv, i koji su postali simboli našega grada. Posebnu smo pozornost posvetili samo nekim zagrebačkim spomenicima, ne umanjujući time važnost i ljepotu svih drugih spomenika, osobito bista znamenitim Hrvatima u parku Zrinjevac, kao i na drugim lokacijama grada Zagreba. To su spomenici koji su djela i radovi naših poznatih kipara XIX. i XX. stoljeća. Učenici Likovne grupe odabrali su neke od ovih spomenika i izradili svoje viđenje kroz likovne radove u kojima su ilustrirali ili oslikali odabrane spomenike u tehnici olovke i tuša. Osobitu smo pažnju posvetili spomenicima i njihovim autorima, odnosno kiparima koji su ih izradili:

 • Ban Josip Jelačić – Antona Dominika Fernkorna
 • Sveti Juraj u borbi sa zmajem – A. D. Fernkorna
 • Marijin stup s anđelima i fontanom – A. D. Frnkorna
 • Andrija Kačić Miošić – Ivana Rendića
 • Petar Preradović – Ivana Rendića
 • Kralj Tomislav – Roberta Frangeša Mihanovića
 • Zdenac života – Ivana Meštrovića
 • Josip Juraj Strossmayer – Ivana Meštrovića
 • Nikola Tesla – Ivana Meštrovića
 • Matoš na klupi – Ivana Kožarića
 • August Šenoa – Marije Ujević
 • Marija Jurić Zagorka – Stjepana Gračana
 • Tin Ujević – Mire Vuce
 • Marko Marulić – Vlade Radasa
 • Bacač diska – Vanje Radauša
 • Ante Starčević – Josipa Poljana

Sve naše radove i čitavo istraživanje u projektu pogledajte u priloženoj brošuri

 

Pripremile profesorice: Ina Jozić, Suzana Pešorda i knjižničarka Brigita Kosić s učenicima Likovne grupe i Istraživačke geografsko-povijesne skupine

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 29. 5. 2024. 22:34

OBAVIJEST MATURANTIMA - ISPITI DRŽAVNE MATURE 2024. Vijest ima dokument u privitku

Poštovani maturanti,

u prilogu se nalazi tablica sa ispitima DM koje polažete u Gimnaziji Sesvete i važni datumi nakon ispita DM. Molimo Vas da pregledate tablicu i pridržavate se kalendara i vremenika.

Podsjećam, da na ispite trebate doći jedan sat prije početka ispita i obavezno ponijeti osobnu iskaznicu. Molimo Vas da ponesete na ispit samo propisani pribor.  

Na većini ispita to je vlastita kemijska olovka kojom se piše crnom ili plavom bojom. Na ispit iz Matematike uz kemijsku olovku, trebate ponijeti i jedno ravnalo (ili trokut) i znanstveno džepno računalo propisanih karakteristika. Isto se odnosi na ispit iz Kemije i Fizike.

Na kraju tablice nalaze se i važni datumi nakon ispita.

 Molimo da pratite sve obavijesti u vlastitom sučelju, preko mrežne stranice www.postani-student.hr

Želimo Vam sretno i uspješno polaganje ispita, izvrsne rezultate i upis željenoga fakulteta.

Suzana Pešorda, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 28. 5. 2024. 11:00

Učenička deliberacija u Zagrebu

               

U ponedjeljak, 20. svibnja 2024., u Kući Europe održana je uspješna učenička deliberacija u sklopu projekta „Raspravi i popravi“ organizirana u suradnji Hrvatskog debatnog društva i Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Deliberacija je okupila učenike i učenice iz šest zagrebačkih srednjih škola: Gimnazija Sesvete, Humanistička gimnazija, I. tehnička škola Tesla, II. Gimnazija, V. Gimnazija i X. Gimnazija. Na deliberaciji je sveukupno sudjelovalo 70 sudionika i sudionica, mahom učenika i učenica iz navedenih škola i debatnog kluba koji djeluje unutar škola, predstavnika zainteresirane stručne javnosti i donositelja odluka (predstavnici Grada Zagreba, ZET-a i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).

  :: opširnije :: 


objavio: Sonja Jordanić Golub  datum: 28. 5. 2024. 09:22

Međurazredno natjecanje u futsalu

Došli smo do kraja našeg međurazrednog natjecanja u futsalu gdje je nastupilo 15 ekipa. U finalu su igrale ekipe 4.a i 2.b razreda gdje je ekipa 4.a razreda slavila rezultatom 2:2 (5:4). Čestitamo svim ekipama na fer i korektnoj borbi, a posebno našim pobjednicima.

                

                

  :: opširnije :: 


objavio: Sonja Jordanić Golub  datum: 23. 5. 2024. 11:05

ODRŽANO PREDAVANJE O MARKU POLU

 

IZLOŽBA I PREDAVANJE O MARKU POLU u GODINI UNESCOVE KULTURNE BAŠTINE (2024.)

 

 Nije naš cilj, da postanemo kao drugi; potrebno nam je da se međusobno razlikujemo, da se naučimo vidjeti drugačije ljude oko sebe i da ih poštujemo zbog toga što jesu.“ (Hernmann Hesse)                                              

Izložba Marko Polo – Putovanje koje je promijenilo svijet, uz 700. obljetnicu njegove smrti, uz Svjetski dan kulturne raznolikosti 21. svibnja, koji je proglašen 2002. godine, i uz Godinu UNESCO-e svjetske baštine (2024.).

Donošenjem Univerzalne deklaracije UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti, većina je država svijeta priznala kulturnu raznolikost kao zajedničku baštinu čovječanstva, jer sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva. Kulturna raznolikost je razvoj temeljen na toleranciji, međusobnom poštivanju, razumijevanju i prihvaćanju. Suradnja, otvorenost i spremnost za uvažavanje ljudi stranih kultura, ključne su odlike koje treba posjedovati u modernom svijetu kojega stvaramo. Kulturna raznolikost predstavlja simbol nastojanja da se poticanjem razvoja raznolikih svjetskih kultura spriječi unificirani razvoj svijeta. Zbog toga u razvoju međukulturalnog dijaloga najvažniju promjenu moramo učiniti sami, te naučiti cijeniti stranu kulturu, a pritom ne zaboraviti vlastitu.

U obilježavanju Svjetskoga dana kulturne raznolikosti vodili smo se idejom o spoznaji i vrijednosti kulturnih različitosti koje nas potiču da živimo u duhu mira, dijaloga i otvorenosti. Tome smo posvetili i naš projekt Marko Polo - Putovanje koje je promijenilo svijet!

 

Uz bogatu izložbu učeničkih plakata i likovnih radova, kao i kreativnih radova učenika na svili – karte putovanja Marka Pola, ovaj smo dan obogatili izvrsnim i zanimljivim predavanjem: Suvremena istraživanja o Marku Polu i Interpretacijski centar Marko Polo na Korčuli, koje je održao mr. sc. Vicko Marelić iz Interpretacijskog centra Marko Polo s Korčule. Naši su učenici mogli čuti puno zanimljivih detalja o samom Marku Polu, njegovu putovanju, životu na dvoru Kublaj kana i značaju kao svjetskog putnika i istraživača koji je Europu približio Aziji i azijski život Europljanima.

Otvorenju naše izložbe i predstavljanju projekta nazočili su uz mnoštvo naših učenika i profesora škole i suradnici iz lokalne sredine: predstavnici Knjižnice Sesvete, Narodnog sveučilišta Sesvete i Muzeja Prigorja Sesvete. Zahvaljujemo i našim učenicima koji su radili u projektu: Geografsko-povijesnoj istraživačkoj grupi i Likovnoj grupi Gimnazije Sesvete.

 

 

Voditeljice projekta, profesorice: Suzana Pešorda, Ina Jozić i knjižničarka Brigita Kosić.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 21. 5. 2024. 20:38

PROJEKT MARKO POLO ZA JAVNOST

 

 

Voditeljice projekta:

profesorice Suzana Pešorda, Ina Jozić i knjižničarka Brigita Kosić

 Učenici Geografsko-povijesne istraživačke grupe                   i Likovna grupa Gimnazije Sesvete

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 17. 5. 2024. 18:48

Projekt Raspravi i popravi

Debatni klub Gimnazije Sesvete, GimSesEDC,  započeo je s provedbom radionica kao dio projekta Raspravi i popravi . U sklopu radionica učenici su se upoznali sa različitim oblicima demokratskog sudjelovanja te istraživali nadležnosti tijela državne uprave. Osim toga su kroz raspravu  istraživali povijest Europske unije i zajednice te načine političke participacije u Europskoj uniji.

                     

  :: opširnije :: 


objavio: Sonja Jordanić Golub  datum: 16. 5. 2024. 09:29

ODRŽANA 10. KNJIŽNA BOOKA U NSK

 

10. KNJIŽNA BOOKA 2024. 

                IZLOŽBA Gimnazije Sesvete MARKO POLO –                   Putovanje koje je promijenilo svijet 

u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

 

"Kad si sretan, i sunce za tobom žuri."

Kao što je i Marko Polo putovao po svijetu, tako i naša izložba o njemu putuje Zagrebom. Nakon izložbe na Fakultetu hrvatskih studija, u utorak 14. svibnja 2024. sudjelovali smo na manifestaciji KNJIŽNA BOOKA 2024., koja se već 10. godinu održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a toliko i Gimnazija Sesvete sudjeluje u njoj. Svečanost knjige i čitanja koju organizira Hrvatska udruga školskih knjižničara u spomen na rođendan Hansa Christiana Andersena, ove je godine posvećena 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, našeg hrvatskog Andersena.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice postavljene su tematske izložbe, radovi učenika osnovnih i srednjih škola nastali u suradnji ili pod stručnim vodstvom školskih knjižničara i predmetnih nastavnika. Sam program sastojao se od nastupa učenika i vezan je uz knjigu i čitanje, a izvedeni su dramski samostalni ili skupni nastupi, glazbene točke, video radovi, predstavljanja školskih projekata i sl. Na svečanosti su održane dodjele nagrada za dva ovogodišnja natječaja: literarni natječaj Svijet kao začarana šuma (u suradnji s Noći knjige) i natječaja za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno! (u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije).

Gimnazija Sesvete i ove se godine predstavila reprezentativnom izložbom i školskim projektom MARKO POLO – Putovanje koje je promijenilo svijet, uz 700. obljetnicu smrti istraživača i svjetskog putnika naših korijena Marka Pola. Naše profesorice Ina Jozić i Suzana Pešorda postavile su izložbu u predvorju NSK-a, a školska knjižničarka Brigita Kosić s učenicima je sudjelovala na manifestaciji Knjižna BOOKA 2024., na kojoj su predstavili naš školski projekt. Bio je ovo još jedan prekrasan dan u kojem se slavilo knjigu, čitanje i kreativni rad učenika.

Pripremila: Brigita Kosić, školska knjižničarka

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 15. 5. 2024. 18:06

NAŠ PROJEKT MARKO POLO NA FAKULTETU HRVATSKIH STUDIJA

 

Gimnazija Sesvete na Znanstvenom skupu ISTOK SUSREĆE ZAPAD, na Fakultetu hrvatskih studija

 

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizirao je znanstveni skup pod nazivom Istok susreće Zapad: kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas (East Meets West: Cultural and Economic Contacts between Croatia and Asia from Marco Polo to the Present), koji je održan od 8. do 11. svibnja 2024. u Zagrebu i na Korčuli, na kojem su sudjelovali mnogi domaći i strani stručnjaci i povjesničari.

Više informacija o ovom međunarodnom skupu dostupno je na poveznici: https://www.fhs.unizg.hr/obavijesti?@=21mym#news_112402

Na ovom je međunarodnom skupu predstavljena i izložba radova učenika Gimnazije Sesvete u školskom projektu Marko Polo - Putovanje koje je promijenilo svijet, uz 700. obljetnicu smrti, uz sudjelovanje učenika i nastavnika koji su bili uključeni u školski projekt. U Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija postavljena je naša izložba plakata i radova učenika Geografsko-povijesne istraživačke skupine, pod vodstvom profesorice Suzane Pešorda te likovni i kreativni radovi učenika na svili naše Likovne grupe pod vodstvom profesorice Ine Jozić i knjižničarke Brigite Kosić.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 14. 5. 2024. 18:57

XXIX. DRŽAVNO NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA

U  OŠ Petra Zoranića u Jasenicama održano je od 8. do 10. svibnja 2024. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika.

Među 148 najboljih učenika iz cijele Hrvatske našu je školu predstavljalo dvoje učenika:

u kategoriji prvih razreda Ivan Sakač (mentorica Ana Vugdelija),

a u kategoriji drugih razreda Dora Letonia (mentorica Mira Križan).

Biti sudionik državnoga natjecanja veliko je priznanje za svakoga učenika, stoga čestitamo Dori i Ivanu, a posebno Dori, koja je i ove godine sjajno predstavila našu školu osvojivši 2. mjesto.

Pripremila profesorica Mira Križan

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 14. 5. 2024. 12:05

MathOS cup Osijek 2024.

U petak 10. svibnja 2024. održano je finale ekipnog matematičkog natjecanja MathOS cup u Osijeku u kojemu je sudjelovala jedna ekipa naše škole.

Učenica Petra Gudasić i učenici Matija Krivec i Antun Kasalo ekipno su u kategoriji četvrtih razreda osvojili prvo mjesto za što su nagrađeni zlatnim medaljama i peharom za školu.

U finalu su sudjelovale još četiri ekipe i to učenika prirodoslovno-matematičkih gimnazija te je naša ekipa bila jedina ekipa učenika opće gimnazije koja je nastupila u finalu.

Bravo!