preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 2. 2012.

Ukupno: 280736
Ovaj mjesec: 2829
Ovaj tjedan: 444
Danas: 29
INTERNET
Koliko dnevno vremena provodite na internetu?


Vijesti

Održane radionice "Aktivno učenje"

Učenje je važno kako bismo postali stručnjaci u svom području. Lako je kad učite o onome što vas zanima. Međutim, što kada tome nije tako? U školi imamo takvih situacija, te su već tradicionalno održane radionice „Aktivnog učenja“ u svim prvim razredima. Tijekom radionica proveden je jedan eksperiment koji je imao cilj dokazati efekte površnog procesiranja informacija nasuprot dubinskom procesiranju.

 

  

 

Učenici su rezultate komentirali u grupama, dobili savjete kako efikasnije učiti, upoznali se s nekim tehnikama učenja. Sve u svemu, naši gimnazijalci su spremni prionuti na posao! Radionice su ukazale na važnost učenja, ali i važnost odmora i uzimanja vremena za sebe. Nekad jednostavno imamo prevelika očekivanja od sebe, te ne trebamo uvijek odraditi 100% od predviđenog. Nekada  je dovoljno i 80%. Važno je u danu pronaći vremena za sebe, za aktivnosti  koje vesele i opuštaju.

 

 

Podsjetimo: uz akademsko znanje i ocjene, moramo paziti i na svoje mentalno zdravlje!

Pripremile: Sonja Jordanić Golub, mag. psych.  i Božana Sertić, prof.soc.ped.

  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 23. 10. 2020. 14:41

Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u Gimnaziji Sesvete

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada. Ovi se datumi simbolično odnose na dva značajna događaja: lansiranje prvoga satelita u povijesti čovječanstva, Sputnjika 1, koje se dogodilo 4. listopada 1957. godine, te potpisivanje Povelje o miroljubivom korištenju Svemira dana 10. listopada 1967. godine.

Profesorice fizike su pripremile našim učenicima predavanje prof. dr. sc. Krešimira Kumeričkog o tamnoj materiji i tamnoj energiji, promatranje umjetnih satelita tijekom tjedna i projekciju filma Journey To The Edge Of The Universe (National Geographic Channel) koji možete pogledati na poveznici.

Obraćanje i predavanje prof. dr. sc. Krešimira Kumeričkog učenicima Gimnazije Sesvete

 

Pripremile: Tatjana Zemljić, prof., Mirjana Dabac, prof. i Lucija Tustanić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Lucija Tustanić  datum: 19. 10. 2020. 07:45

Natjecanje STAR VOICE

Naše učenice Antonija, Barbara, Beata, Josipa, Matea, Leonarda, sudjelovale su na natjecanju Star Voice u dvorani Narodnog Sveučilišta Sesvete.  
 
 
 
 
Otvoreni koncert održan je u nedjelju 18. listopada 2020. pred članovima stručnog žirija kojeg su činili Martina Tomčić, Aida Vidović Krilanović i Boris Ciglenečki. Naše učenice Beata i Josipa osvojile su prvu nagradu, poduku od Martine Tomčić.
 
 
Čestitamo našim učenicama i njihovom mentoru prof. Jambrošiću!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 21. 10. 2020. 12:30

Svjetski dan mentalnog zdravlja u Gimnaziji Sesvete

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se  svake godine obilježava 10. listopada, obilježili smo brojnim aktivnostima. Ususret tom datumu psihologinja i socijalna pedagoginja škole snimile su prikladnu videolekciju za učenike u kojoj su ukazale na aktualne teškoće internaliziranog tipa kod zagrebačkih adolescenata, ali i kod učenika Gimnazije Sesvete. Ponudile su učenicima savjete za održavanje mentalnog zdravlja te najavile nadolazeće aktivnosti u idućem tjednu.

Održale su radionice  „Mentalna higijena“ za sve učenike drugih razreda u kojima se govorilo o važnosti svakodnevnog ulaganja u vlastito mentalno zdravlje, što je ujedno i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja. U sklopu radionice učenici su prošetali oko škole te imali tzv. „mentalnu čistku“ čisteći okoliš, bili su pozvani razmisliti o svom mentalnom zdravlju, te usmjeriti pažnju prema unutra i razmisliti o važnosti svoje unutrašnje higijene. Time je i ukazano na važnost druženja, socijalne podrške, te boravka na zraku i fizičke aktivnosti, o čemu se i raspravljalo.

Aktivnost kojom se osobito ponosimo je izložba o temeljnim ljudskim emocijama koja je nastala u suradnji sa nadarenim učenicama trećih razreda koje su prikazale osjećaje sreće, tuge, ljutnje, straha, iznenađenja i gađenja kroz izraze lica te kroz vlastite asocijacije na te emocije. Učenice su trebale odgovoriti na pitanje kako su se osjećale slikajući pojedine emocije, te su dale svoja viđenja izražavanja emocija. Na izložbi su se mogla naći i znanstvena objašnjenja pojedine emocije. 

  

Izložbom se htjelo ukazati da mentalno zdravlje nije samo odsutstvo bolesti, ali ne znači ni da smo stalno sretni. Razlika između osoba koje se mogu pohvaliti dobrim mentalnim zdravljem i onih kojima je mentalno zdravlje narušeno je u tome na koji način te osobe pristupaju svojim emocijama, kako ugodnima, tako i neugodnima. Htjelo se suprotstaviti današnjem imperativu sreće, te poslati poruku mladima da je u redu biti tužan, ljutit, bojati se..

  

  

    

 

U predvorju škole prikazana je  i prikladna prezentacija o mentalnom zdravlju, te su izloženi letci sa savjetima o mentalnom zdravlju i priručnici o zdravstvenim uslugama u Gradu Zagrebu.

  

Pripremile: Sonja Jordanić Golub, mag. psych. i Božana Sertić, prof.soc.ped.

  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 15. 10. 2020. 13:22

Izložba likovnih radova učenika Gimnazije Sesvete

LEKTIRA SLIKOM BAUHAUSA

U sklopu manifestacije SMUK / FESTIVAL MLADIH u Narodnom sveučilištu Sesvete postavljena je izložba likovnih radova naših učenika, koje su učenici radili u protekloj školskoj godini u sklopu školskog projekta Stoljeće Bauhausa. Bauhausu zahvaljujemo današnji ustroj suvremene arhitekture, dizajna i svih vrsta primijenjene umjetnosti. Rezultat je to onoga što su od 1919. do 1933. godine podučavali velikani poput Paula Kleea, Vasilija Kandinskoga i Pieta Mondriana u slikarstvu, a odrazio se i u glazbi, dizajnu, modi, kazalištu, filmu, književnosti i drugim područjima društvenoga života.

Naši su likovnjaci pokazali svoj talent i kreativnost pa su po uzoru na slikare Bauhausa oslikali svoje odabrane lektirne junake. Tako je naša izložba čitav mjesec listopad u gostima, od Nacionalne i sveučilišne knjižnice (29. rujna - 5. listopada 2020.) do Narodnog sveučilišta Sesvete (6. – 25. listopada 2020.). Naši vrijedni likovnjaci su: Franjka Džoja, Mihaela Dokić, Katarina Begić, Anamarija Martinjak, Stella Petek, Mateja Perko, Tina Budimir, Klara Zagajski, Mia Marčinko, Mia Brkić, Ivan Jelečević, Mia Vranić, Kristijan Kunek, Patricija Semijalac, Laura Vidović, Luka Lebo, Mijo Begić, Katarina Toljan, Laura Vrabec, Lucija Ivok, Ivana Lozić i Karla Kljajić.

 

Pripremile: profesorica Ina Jozić i školska knjižničarka Ruža Jozić s učenicima likovne grupe

 

  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 14. 10. 2020. 10:07

Posjet izložbi "Zbirka, a ne zbrka" Vijest ima dokument u privitku

Učenici koji pohađaju dodatnu nastavu: Geografska i povijesna istraživanja Sesveta i Sesvetskog prigorja napisali su izvještaje o obilasku izložbe Zbirka, a ne zbrka u Muzeju Prigorje.

Kliknite na opširnije, pročitajte  priložene izvještaje i pregledajte fotografije sa zanimljive izložbe igračaka, i prođite kroz svijet igre i igračaka.

                                                                             Suzana Pešorda, prof. 

  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 9. 10. 2020. 10:13

KONAČNI REZULTATI ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ GEOGRAFIJE Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalaze konačni rezultati Županijskog natjecanja iz geografije za školsku godinu 2019./2020.

 

Učenicima koji će biti pozvani na Državno natjecanje želimo puno uspjeha!

 

Predsjednik Županijskog povjerenstva za Natjecanje iz geografije:

Ravnatelj Slavko Ivanković, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 5. 10. 2020. 14:11

GODINA SVETOG JERONIMA Vijest ima dokument u privitku

Uz 1600 godina smrti SVETOG JERONIMA  (420. – 2020.)

SVETI JERONIM - VELIKAN DUHA

Prikaz sv. Jeronima, rad učenice Tine Budimir 3. e

 

Na Svjetski dan učitelja i u Godini Sv. Jeronima, spominjemo se SVETOGA JERONIMA, uz 1600. obljetnicu njegove smrti (30. rujna 2020.), kao jednoga od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva, jednoga od najvećih velikana kršćanske kulture i europske civilizacije te jednoga od najpoznatijih svjetskih velikana rođenih na našim prostorima. Sv. Jeronim je zaštitnik Dalmacije, teologa, učenjaka, učitelja, učenika, prevoditelja, knjižničara, visokih škola i biblijskih društava. Jedan je od četiri velika crkvena oca i naučitelja Katoličke crkve.

Svojim životom i djelom sv. Jeronim stoljećima nadahnjuje brojne kršćane, znanstvenike i umjetnike iz Europe i cijeloga svijeta. Njegov prijevod Biblije sa hebrejskoga na latinski jezik – čuvena Biblija VULGATA, kao i čitav njegov stvaralački opus - kamen je temeljac europske kulture, jer je omogućio uporabu latinskoga kao jezika zapadnoeuropske kulturne integracije.

Sveti Jeronim, jedan od najpoznatijih i najvažnijih svjetskih velikana rođenih na hrvatskim prostorima, značajan je ne samo za kulturu, jezik i književnost njegove domovine – Dalmacije i cijele Hrvatske – nego i za kulturu zapadnoga kršćanskoga svijeta. Svijet velikane prepoznaje po mjestu njihova rođenja, a mjesto rođenja sv. Jeronima bio je prostor današnje Hrvatske i Dalmacije pa je Hrvatska njegova baštinica i promotorica. Sveti Jeronim uz Hrvate nije vezan samo rođenjem već je važan dio našega cjelokupnog povijesnog identiteta, o čemu svjedoče mnogobrojne crkve podignute njemu u čast diljem domovine i dijaspore te bogata kulturna baština.

Zahvaljujući ogromnom autoritetu sv. Jeronima – jer mu se pripisivao pronalazak glagoljskoga pisma -  a ponekada i prijevod Biblije na „njegov“ tj. hrvatski materinski jezik – stoljećima se hrvatski jezik uspijevao očuvati kao liturgijski jezik, što je prava rijetkost u okvirima Katoličke crkve. Sv. Jeronim ulazi u knjige glagoljaša, a glagoljica se počinje nazivati i littera Hieronymiana – Jeronimovim pismom. Glagoljica je smatrana djelom sv. Jeronima, kao ilirsko i dalmatinsko pismo, prema zavičajnosti sv. Jeronima. Svetoga Jeronima naši su glagoljaši od 12. stoljeća smatrali tvorcem glagoljice i prevoditeljem Svetoga pisma na slavenski jezik. Bio im je svojevrsni štit.

 

Neke od poruka sv. Jeronima koje važe i danas:  Knjiga nikad nek ti nije daleko od ruku i od očiju, a razum budan i nepristupan taštim mislima. Srdžbu pridobivaj strpljivošću. Uči što ćeš učiti drugoga. Tvoja djela nek՚ ne sramote riječi tvojih!

Više o sv. Jeronimu pročitajte u priloženoj prezentaciji i pogledajte na našoj izložbi kako su sv. Jeronima stoljećima prikazivali velikani likovne umjetnosti.

https://issuu.com/rjozic/docs/sveti_jeronim_

 

Pripremile Ruža Jozić, školska knjižničarka i profesorica likovne umjetnosti Ina Jozić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 4. 10. 2020. 07:35

KNJIŽNA BOOKA 2020.

Sudjelovanje učenika Gimnazije Sesvete na manifestaciji Knjižna BOOKA,  koja je održana 1. listopada 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na početku Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica.

  

Svečanost knjige i čitanja, kojom inače obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige u travnju, ove se godine iznimno održala 1. listopada, na dan početka Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica. S obzirom na izvanredne okolnosti, ovogodišnja Knjižna BOOKA održala se u izmijenjenom obliku, ali vjerujemo da će njen odjek biti glasan i poticajan.

  

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice postavljene su tematske izložbe likovnih,  literarnih i kreativnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, nastali u suradnji ili pod stručnim vodstvom školskih knjižničara i nastavnika pojedinih škola. Zbog epidemioloških mjera koje se provode u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske i preporuka županijskih stožera civilne zaštite, Organizacijski odbor Knjižne BOOKE odlučio je na svečanost pozvati samo učenike srednjih škola Grada Zagreba koji sudjeluju u programu i njihove mentore.

Učenici Gimnazije Sesvete predstavili su se u najboljem svjetlu, velikom izložbom od 20 likovnih radova B1 formata s temom Lektira slikom Bauhausa. Radovi su nastali u protekloj školskoj godini u školskom projektu Stoljeće Bauhausa, a za ovu manifestaciju izložbu su postavile profesorica Ina Jozić i školska knjižničarka Ruža Jozić. Na svečanosti su uz naše profesorice sudjelovale i učenice likovne grupe: Franjka Džoja, Mihaela Dokić i Katarina Begić. Tako smo i ove godine našim radovima ukrasili predvorje NSK-a, pokazali kreativnost i talente naših učenika i predstavili svoju Školu u najboljem svjetlu...

Pripremile i organizirale Ruža Jozić i Ina Jozić

  :: opširnije :: 


objavio: Božana Sertić  datum: 2. 10. 2020. 13:30

PRIVREMENI REZULTATI Županijskog natjecanja iz geografije za školsku godinu 2019./2020. Vijest ima dokument u privitku

Nakon uvida u testove objavljujemo privremene rezultate Županijskog natjecanja iz geografije za školsku godinu 2019./2020.

Objavom privremenih rezultata započinje teći 24-satni rok za žalbe koje se upućuju Županijskom povjerenstvu  na e-mail adresu:

 

gimnazija.sesvete@zg.t-com.hr 

 

Županijsko povjerenstvo će u roku od 24 sata odgovoriti na upućene žalbe i objaviti konačne rezultate Županijskog natjecanja.

 

 

Predsjednik Županijskog povjerenstva iz geografije:

Ravnatelj Slavko Ivanković, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 1. 10. 2020. 08:18

Međunarodni dan pismenosti - 8. rujna

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. rujna s ciljem upozoravanja na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 8. 9. 2020. 07:16
» Arhiva naših vijesti    
 


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju