preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor
Fakultativna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 2. 2012.

Ukupno: 407394
Ovaj mjesec: 1867
Ovaj tjedan: 341
Danas: 29
INTERNET
Koliko dnevno vremena provodite na internetu?


Vijesti

Održan SAJAM POVIJESTI

Predstavljanje učeničkih istraživanja, radova i predavanja

U petak, 14. siječnja 2022. održan je Sajam povijesti pod nazivom Povijest među nama, aktivnosti vezane uz projekt MZO-a i Društva za hrvatsku povjesnicu za popularizaciju znanosti, u Agronomskoj školi u Dubravi. Predavanjima, predstavljanjima učeničkih radova, radionicama i izložbama učenici i nastavnici pokušali su odgovoriti na pitanje: Zašto se moramo suočiti s prošlošću kako bismo mogli oblikovati (demokratsku, inkluzivnu) budućnost i koju ulogu povijest i poučavanje povijesti ima u tome?

Na Sajmu povijesti sudjelovali su i učenici naše škole i profesorica Suzana Pešorda, gdje su predstavili istraživačke učeničke radove kroz temu zavičajne povijesti. Profesorica Pešorda predstavila je mogućnosti istraživanja zavičajne povijesti i razvoja povjesničarskih vještina interaktivnim predavanjem Istraživanja zavičajne povijesti. Na sajmu je bila postavljena i izložba o istraživanjima povijesti i kulturne baštine Sesveta i Sesvetskog prigorja, koja su radili učenici tijekom dodatne nastave. Na izložbi smo postavili i radove učenika likovne grupe vezanih uz geografske i povijesne teme Sesveta i Sesvetskog prigorja, koju su osmislile i postavile školska knjižničarka Ruža Jozić i profesorica likovne umjetnosti Ina Jozić. Samostalne učeničke radove: Židovi u Sesvetama i Zavičajnost u Sesvetama predstavile su naše učenice Nika Lokmić i Laura Mahnet. Učenici Tin Fijačko i Margita Vidović bili su aktivni na sajmu svojim sudjelovanjem u radu zanimljivih radionica i predavanja.


Sajam je otvoren zanimljivim predavanjem povjesničara i predsjednika Društva za hrvatsku povjesnicu dr. sc. Željka Holjevca, ravnatelja Instituta Ivo Pilar. Profesor je u svom predavanju Kako pristupiti čitanju povijesnih izvora? predstavio najvažnije pisane povijesne izvore vezane uz nacionalnu povijest s kojima se učenici susreću tijekom učenja i uputio nas u analizu i značenje istih. Korisno je bilo i predavanje profesorice Natalije Jandrić iz Gimnazije Karlovac o učenju izvan učionice pomoću  digitaliziranih zadataka. Domaćica sajma profesorica dr. sc. Dijana Dijanić Pleško postavila je pred učenike problemski zadatak o kojem su mogli raspravljati ili napisati esej: Remek djela umjetnosti i povijest – treba li ih uklanjati/mijenjati ili nas ona dotiču na način da shvatimo tko smo i kako živimo? Učenici Agronomske škole predstavili su svoje samostalne istraživačke radove na temu Domovinski rat, a govorili su o istraživanjima obiteljske povijesti u ratu. Profesorica Ida Ljubić iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu nakon zanimljivog predavanja organizirala je radionicu na temu Srednjovjekovni antijudaizam i moderni antisemitizam, u koju su bili aktivno uključeni svi nazočni učenici, a naši su učenici bili prezenteri rezultata. Učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta predstavili su svoje radove: 3D modele piramida, zigurata i drugih kulturno povijesnih spomenika i pojasnili njihovo značenje. Sudjelovanje na ovom događanju omogućilo je učenicima da vide neke od mogućnosti istraživanja i različitih primjera učenja istraživanjem, ne samo u nastavi povijesti. Nadamo se da će i u Gimnaziji Sesvete uskoro biti organiziran sličan sajam na kojem ćemo predstaviti sve naše istraživačke radove.

Pripremile: profesorica Suzana Pešorda i školska knjižničarkaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ruža Jozić   datum: 19. 1. 2022.


 


BIOSIGURNOST


 


 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Tražilica

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju