preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Zbor
Fakultativna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 2. 2012.

Ukupno: 407402
Ovaj mjesec: 1875
Ovaj tjedan: 349
Danas: 37
INTERNET
Koliko dnevno vremena provodite na internetu?


Vijesti

RAZMJENA UČENIKA 2024

Razmjena učenika

Gimnazija Sesvete i Theresiengymnasium Ansbach

Petnaestero učenika naše škole u pratnji profesorica njemačkog jezika Marianne Brekalo i Andreje Korčanin sudjelovalo je u projektu „Mladi i slobodno vrijeme – nekad i danas“ koji je realiziran u sklopu učeničke razmjene s njemačkom gimnazijom Theresiengymnasium Ansbach.

Prva faza projekta provedena je u Njemačkoj, gdje su učenici i profesorice osim aktivnosti uz projektnu temu aktivno sudjelovali u nastavi na njemačkom jeziku te dobili izravan uvid u školsku svakodnevicu njemačkog školskog sustava.

Raznolike aktivnosti kao što su posjet adrenalinskom parku Rothenburg, obilazak srednjovjekovnog grada Bamberga, sat povijesti na „Reichsparteigelände“ kao podsjetnik da se iz povijesnih činjenica mogu povući paralele s današnjim ratnim zbivanjima u svijetu. Odlaskom u Freilichtmuseum u Bad Windsheim uronili smo u svijet djece i mladih kasnog srednjeg vijeka.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 24. 4. 2024. 09:27

STABLA U DVORIŠTU GIMNAZIJE SESVETE

Predavanje: Stabla u dvorištu Gimnazije Sesvete 

Predavanjem Stabla u dvorištu Gimnazije Sesvete, koje je održano 22. travnja u polivalentnoj dvorani Gimnazije Sesvete obilježili smo Dan planeta Zemlje.

U holu škole nalazi se izložba pristiglih fotografija za izbor najljepšeg stabla u dvorištu Gimnazije Sesvete. Sva događanja: predavanje, izložbu i izbor najbolje fotografije uz obilježavanje Dana planeta Zemlje pripremili su nastavnici stručnog vijeća geografije i povijesti.

Izvrsno, zanimljivo i korisno predavanje o stablima i urbanom šumarstvu održala je naša bivša učenica Gimnazije Sesvete, dr. sc. Martina Kičić, zaposlena u Hrvatskom šumarskom institutu. Doktorica urbanog šumarstva, u uvodnom dijelu objasnila je važnost stabla za urbane sredine. Ukazala nam je na vrste stabla u dvorištu naše škole, kako ih možemo prepoznati i njihovu važnost. Korisnost predavanja je bila u tome što su učenici proširili svoja znanja o brezama, omorikama, jelama, smrekama, bukvama, hrastu lužnjaku, platanama, bazgi i drugim vrstama, a koja rastu u dvorištu. Uz proširena znanja, učenici su stekli i mogli razviti vještinu odrađivanja i prepoznavanja vrsta stabla na primjerima iz dvorišta Gimnazije Sesvete. Predavačica dr.sc. Kičić uputila nas je i upoznala sa Gis-om, geografskim informacijskim sustavom i korištenjem sustava u digitalnim istraživanjima i planiranjima prostora. Pokazivala nam je digitalnu kartu stabla u Zagrebu i uputila na njeno korištenje gis.zrinjevac.hr

Pomoću karte možemo locirati stabla i u dvorištu naše Škole, determinirati vrstu i pronaći u opisu uz svako stablo još neka obilježja.

Zahvaljujemo se našoj bivšoj učenici dr.sc. Martini Kičić koja nam je svojim predavanjem otvorila prekrasan i zanimljiv svijet urbanog šumarstva i novi pogled na dvorište Škole.

 

Izvještaj pripremio učenik Ivan Katić iz 3.a razreda u suradnji sa profesoricom Suzanom Pešorda.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 23. 4. 2024. 11:42

SVJETSKI DAN KNJIGE I NOĆ KNJIGE 2024.

NOĆ KNJIGE 2024. U GIMNAZIJI SESVETE

 

Dragi ljubitelji i prijatelji knjige,

najavljujemo ovogodišnju Noć knjige 23. travnja 2024., manifestaciju koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, a koja se priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. U Noći knjige 2024. zanima nas na koje se načine kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? Što nam savjetuju psiholozi? Kako se branimo od pseudo činjenica i lažnih vijesti? I kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i svijet oko sebe?

Značajne su i velike obljetnice u 2024. godini: 150. obljetnica rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, zatim 500. obljetnica smrti MARKA MARULIĆA, u Godini Marka Marulića, koji je svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, ep Judita, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove. Iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici Juditi bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha. Pod pretpostavkom da i danas proživljavamo upravo takva dobā, kao istinski zaljubljenici u knjige posežemo za njima da nam služe kao putokazi i orijentiri, a odgovore koje u njima pronalazimo pretačemo u zajedničko iskustvo još jedne Noći knjige.

 

Uz ovogodišnji smo Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao i Noć knjige 2024., organizirali prigodni program inspiriran knjigom Million, jednog od najutjecajnijih europskih putnika i istraživača MARKA POLA (1254.-1324.), čiju 700. obljetnicu smrti obilježavamo školskim projektom PUTEVIMA SVILE – Putovanje koje je promijenilo svijet. U predvorju naše škole možete razgledati izložbu posvećenu Marku Polu, a izloženi plakati, ilustracije i likovni radovi na svili, djelo su naših učenika Geografsko-povijesne istraživačke grupe i Likovne grupe Gimnazije Sesvete. Naš je projekt objavljen i na mrežnoj stranici nacionalne manifestacije Noć knjige 2024. – Programi i akcije, na poveznici: https://nocknjige.hr/programi.php .

 

 

Pripremile s učenicima profesorice Suzana Pešorda, 

Ina Jozić i knjižničarka Brigita Kosić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 20. 4. 2024. 20:26

PREDAVANJE - MARULIĆEVA JUDITA

O Maruliću - nepretenciozno

U nizu aktivnosti povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti Marka Marulića, u suradnji s Knjižnicom Sesvete u našoj smo školi 12. travnja 2024. ugostili predstojnicu Katedre za stariju hrvatsku književnost s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Lahorku Plejić Poje.

U dupkom ispunjenoj polivalentnoj dvorani  prof. Lahorka Plejić Poje obratila se učenicima drugih i trećih razreda koji pohađaju izbornu nastavu hrvatskoga jezika - i koji u svom redovnom programu ipak čitaju (u ulomcima) Juditu Marka Marulića, „oca hrvatske književnosti” i upoznaju njegova humanistička djela - podsjećajući na neke poznate činjenice vezane uz njegov opus. Marulić je u 16 . stoljeću velik i slavan ponajprije kao pisac bestselera na latinskom – jedna od dviju knjiga koje je sv. Franjo Ksaverski, najveći misionar u povijesti Katoličke Crkve, ponio na svoje daleko putovanje u Indiju, Japan i sve do obala Kine bila je Marulićeva Institucija (De institutione bene vivendi per exempla sanctorum), a primjerak njegova Evanđelistara (Evangelistarium) u vlasništvu Henrika VIII. na čijim su rubnicama ostale kraljevom rukom ispisane bilješke danas se čuva u Britanskoj knjižnici – ali i kao pisac na hrvatskom jeziku: Judita je nakon prvotiska 1521. u Veneciji u nepunih godinu i pol još dva puta tiskana  u istom gradu (potvrđujući autorovu izjavu „kako i hrvatski jezik ima svojega Dantea“).

O velikom Marulu u čiji su se jubilej uključile sve važne državne i kulturne institucije – od Vlade RH koja je 2024. proglasila „Godinom Marka Marulića“ do Marulianuma, centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga u Splitu – prof. Poje progovorila je nepretenciozno i toplo pokušavajući predočiti učenicima (pokazujući im i veliki Mogušev Rječnik Marulićeve Judite) kako se na  početku umjetničkog oblikovanja epa na hrvatskom (svom rodnom čakavskom) jeziku Marulić našao sam i morao je - bez uzora u domaćoj tradiciji - prvi okarakterizirati likove, oblikovati pjesničke slike i pronaći izraze za dane situacije, a naročito je teško bilo prikazati osjećaje.

Za ilustraciju prof. Poje podijelila je učenicima listiće s ulomcima (po nekoliko stihova) iz triju pjevanja Judite pokušavajući pokazati kako je ispod patine jezičnog sloja Marulić još uvijek čitak, a njegove usporedbe bliske običnom čovjeku (tako je u 1. pjevanju kralj Nabukodonozor, gnjevan što mu se neki narodi nisu predali, prikazan u noći u kojoj sve spava kako „ ležeć na perine, usnuti ne more/ (...) / Kakono (...)/bisan pas (...)” )  i načinu života uz more (u 3. je pjevanju Ozija, gradski starješina, stojeći pred građanima Betulije koji su se htjeli predati i pred neizvjesnošću koja ih čeka, prikazan kao brod u oluji  „s plačnima očima/(...)/Kako ki strašnima vitri zagonjen brod/ meu vali mnogima vodi prik slanih vod,/(...)/Sve nebo poklopi oblak s tmasta lica,/ iz njega dižd kropi, mun'ja ga prosica.”, da bi u 5. pjevanju napokon, nakon Juditina izvršenog djela, odahnuo  kao onaj koji je sretno uplovio u luku: „Ozija tuj biše, od vesel'ja suzi,/radosno uzdiše videć konac tuzi,/(...)/hvalu Bogu dviže da ga ne poklopi/more i ne stiže, ko mnozih potopi.”).

Srdačan pljesak bio je zahvala za nenametljivi autoritet i suptilnost  kojima je prof. Plejić Poje kao  sveučilišna nastavnica i znanstvenica (proučavajući između ostalog  i recepciju Marulićeva opusa i Judite u gimnazijskim čitankama od sredine 19. st., dakle od vremena kada se hrvatski uvodi kao nastavni jezik, do 1991. godine) pristupila našim učenicima imajući na umu nezavidnost njihova položaja pred izazovima digatalnoga doba i često nelogičnim zahtjevima novoga nastavnog kurikula.

Pripremili: Vijeće hrvatskoga jezika i školska knjižničarka u suradnji s Knjižnicom Sesvete

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 20. 4. 2024. 10:17

Nastavak obilježavanja 500. godišnjice smrti Marka Marulića

Pripremila: Marija Križanac, prof. u suradnji s Knjižnicom Sesvete

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 19. 4. 2024. 11:49

PREDAVANJE - USUSRET NOĆI KNJIGE 2024.

 

Ususret manifestaciji Noć knjige 2024.

U suradnji s Knjižnicom Sesvete, a ususret Noći knjige 2024., u našoj smo školi 15. travnja 2024. ugostili Sesvećanina, poduzetnika, osnivača BIRD inkubatora i jednog od upravnih članova udruge CroAl, gospodina Dražena Oreščanina. On je našim zainteresiranim učenicima u prepunoj polivalentnoj dvorani pričao o svom školovanju, zaposlenju i otvaranju vlastite tvrtke.

BIRD Incubator je startup inkubator Poslovne inteligencije s primarnim fokusom na umjetnu inteligenciju i poslovnu analitiku. Vizija ove tvrtke je podržati razvoj rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji i pozicionirati Hrvatsku na karti Europe i svijeta kao jedno od sjedišta za razvoj uspješnih startupova u ovom području. Kroz BIRD incubator žele podržati startup ekosustav te utjecati na stvaranje poduzetničkog okruženja unutar kojeg startupovi koji žele razvijati tehnološka rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji mogu brže i efikasnije doći do potrebne mentorske podrške i prilike za investicije.

Gospodin Oreščanin potaknuo je učenike da već sada stječu nova znanja i razvijaju postojeća u STEM područjima, objasnio im je što je BIRD inkubator i na koji se način mogu uključiti u predavanja koje organizira udruga CroAl. Odgovorio je na nekoliko zanimljivih pitanja naših učenika, a predavanje je završeno ugodnim razgovorom našeg gosta i nastavnika Škole.

 

Pripremili: školska knjižničarka Brigita Kosić i profesori fizike, 

suradnik Mihael Bily, Knjižnica Sesvete

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 16. 4. 2024. 14:53

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje su    

                  Stabla u dvorištu Gimnazije Sesvete.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Gimnaziji Sesvete održat će se 22. 4. 2024. u organizaciji stručnoga vijeća nastavnika geografije i povijesti. Pozivamo sve učenike na sudjelovanje u izboru za najljepšu fotografiju, a 22.4. 2024. predavanje i radionicu u polivalentnoj dvorani te izložbu odabranih fotografija u holu Škole.

Tijek događanja:  

 1.   Izbor najljepše fotografije stabla u dvorištu Škole (15.4.-19.4. 2024.)

Tijekom tjedna od 15.4.-19.4.  održat će se i izbor za najljepšu fotografiju stabla u dvorištu Škole. Pozivamo učenike da šalju svoje fotografije profesorima geografije. Uz fotografiju treba odrediti vrstu stabla, lokaciju u dvorištu i autora. Najbolje fotografije bit će izložene u holu Škole uz prigodne nagrade.

  2. Dana 22. 4. 2024. Predavanje i radionicu Stabla u dvorištu Gimnazije Sesvete održat će dr.sc. Martina Kičić iz Hrvatskog šumarskog instituta u polivalentnoj dvorani Gimnazije Sesvete od 09:50-10:35

3. Izložba fotografija Najljepša stabla u dvorištu Gimnazije Sesvete 

od 22.4. do 26.4 . 2024. u holu Škole

Veselimo se vašem sudjelovanju!  

Stručno vijeće nastavnika geografije i povijesti

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 15. 4. 2024. 09:47

Poziv na predavanje o umjetnoj inteligenciji

Prepremila: Brigita Kosić, školska knjižničarka, u suradnji s Knjižnicom Sesvete

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 12. 4. 2024. 12:08

ŠKOLA STVARALAŠTVA - NOVIGRADSKO PROLJEĆE

I MI SMO U KREATIVNOM KRUGU NOVIGRADSKOG PROLJEĆA

Gimnazija Sesvete ponovno se uključila u Školu stvaralaštva Novigradsko proljeće

U 48. Školi stvaralaštva 34. Novigradskog proljeća od 6. do 13. travnja 2024. sudjeluje i Gimnazija Sesvete. U mnoštvu ponuđenih radionica Lucija Hrgetić i prof. Draženka Čutura izabrale su Novine na internetu, Marin Prlić Scensku radionicu te Lukas Matković Filmsku radionicu. Ljepota, smijeh i stvaralaštvo osjete se na svakom koraku i cijeli Novigrad diše tjedan dana u znaku kreativnog stvaralaštva mladih darovitih ljudi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Ovogodišnja je tema novigradskog stvaralaštva krug, a kreativni krug upotpunjen je novim krugovima prijateljstva i radosti.

Pod organizacijom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje te Osnovne škole – Scuola elementare Rivarela Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće predstavlja niz radionica u sedmodnevnim programu sa zajedničkom temom u svim radionicama za iznimno motivirane i potencijalno darovite učenike te učitelje/nastavnike osnovnih i srednjih škola u jezično-umjetničkom području.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Kontek  datum: 8. 4. 2024. 11:23

USKRSNA ČESTITKA

 

 

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS,

svim našim učenicima, roditeljima

(skrbnicima) i suradnicima!

 

Ravnateljica i djelatnici Gimnazije Sesvete

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Župan Vuksan  datum: 28. 3. 2024. 23:04

ERATOSTENOV EKSPERIMENT

Ove smo školske godine ususret jesenskom ekvinociju 22. rujna i na proljetni ekvinocij 21. ožujka proveli mjerenja koja su nam omogućila izračunati opseg Zemlje sličnim postupkom koji je koristio i Eratosten prije više od 2000 godina. Eratosten (oko 250 g pr. Kr.) je bio geograf, astronom, filozof i matematičar iz Cyrene (današnja Libija), a većinu je života proveo u Aleksandriji. Slavu je stekao izračunom opsega Zemlje.

U ovom su zanimljivom istraživačkom i grupnom radu sudjelovali učenici 3.b razreda prof. Zemljić te učenici 2.e i 4.a razreda kojima matematiku predaje prof. Pavlić. Njima su se u proljetnim mjerenjima pridružile i studentice matematike koje su bile na metodičkoj praksi u našoj školi.

Učenici su mjerili duljinu sjene štapa točno u solarno podne, a zatim su pomoću trigonometrije određivali kut upada sunčevih zraka. Osim samih mjerenja trebalo je pronaći udaljenost do točke na ekvatoru na istom meridijanu na kojem se nalazi i naša škola, a na kojoj sunčeve zrake na ekvinocij u solarno podne padaju približno okomito na površinu. Ta se udaljenost prema opsegu Zemlje odnosi kao kut upada sunčevih zraka prema punome kutu. Iz tog razmjera učenici su izračunavali opseg Zemlje i dobili približne rezultate, a najbliži dobiveni rezultat iznosio je 40 115 km što je vrlo malo odstupanje od poznatog opsega od približno 40 076 km.