2021-02-17 12:08:19

PROJEKT "Kako si?"

U siječnju i veljači 2021. godine proveden je projekt pod nazivom Kako si?  koji je nastao kao odgovor na kronični stres koji naši učenici i nastavnici proživljavaju od ožujka 2020. godine. Za naziv projekta inspirirali su nas studenti i profesori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, čiji rad pratimo, cijenimo i čije materijale koristimo za svoje radionice.

 

Projekt se sastoji od radionica za učenike i nastavnike, a glavni cilj bio je ojačati njihovo mentalno zdravlje. Neki od ishoda radionica za učenike u trajanju od 1 školskog sata i nastavnike u trajanju od 3 školska sata bili su: osvijestiti i prepoznati vlastite emocije, razlikovati stresne od traumatskih događaja, razlikovati tjelesne, emocionalne, kognitivne i ponašajne reakcije, prepoznati sustave podrške, ojačati osobne resurse suočavanja sa stresom, primijeniti tehnike opuštanja koje nam pomažu.     

     

U radionicama je do sada sudjelovalo 112 učenika i 12 nastavnika. Radionice su održane uživo uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. S projektom nastavljamo i dalje, obzirom da smo jako zadovoljne pozitivnim evaluacijama i učenika i nastavnika. Također, u ovim neizvjesnim vremenima ovaj projekt nam se pokazao kao prijeko potreban, jer ako su vanjske okolnosti nemilosrdne prema nama, ono što možemo učiniti jest biti nježni jedni prema drugima, prema sebi, i ono najvažnije - biti međusobna podrška.

Neki od komentara naših učenika:

Bilo je korisno za naše mentalno stanje. Svi smo pod stresom ovih dana i dobro je da nam netko da savjete kako barem malo smanjiti taj stres i strah.

Radionica je bila zanimljiva i poučna. Smatram da je u ovim trenutcima potrebno porazgovarati o cjelokupnoj situaciji i shvatiti da su sve emocije prihvatljive i normalne.

Radionica mi se svidjela, jer sam kroz nju naučio kontrolirati svoje emocije za vrijeme potresa. Hvala vam!

Drago mi je da se pažnja malo okrenula na nas.

Jako mi se svidjela radionica i mislim da bi trebalo biti više ovakvih.

Vrlo dobro za rješavanje stigme oko mentalnog zdravlja i poticanja empatije. Very nice.

Svidjelo mi se što smo pričali o mentalnom zdravlju i stresu koji većina nas osjeća (pogotovo mi kao maturanti) te načinima na koje se možemo nositi sa cijelom situacijom.

Jako mi svidio pristup voditeljica u radu i aktivne su čitavo vrijeme što je veliki plus.

Radionica je bila odlična. Ostao sam zadivljen.

Hvala Vam na odvajanju vremena da isprezentirate ovu temu za nas. To je nešto o čemu puno nas ne bi s nikime drugime tako razgovaralo.

Sviđa mi se sto se škola potrudila saznati kako su njihovi učenici nakon stresnih događaja.

Svidjelo mi se što smo otvoreno pričali o mentalnom zdravlju jer to nije nešto o čem ljudi često pričaju. Radionica je bila informativna i smirujuća.

Čini mi se jako korisna, naročito u trenutnoj situaciji. Lijepo je vidjeti da netko brine o našem mentalnom zdravlju, a ne samo da imaju velika očekivanja od nas bez da pruže podršku, kao većina roditelja.

 

 

  

  

 

Neki od komentara naših nastavnika:

Poučno i informativno.

Vrlo opuštena i pozitivna atmosfera, osvijestili smo puno problema i osjećaja i dobili dobre ideje za rješavanje istih. Hvala!

Preporučujem svim školama i nastavnicima. Kreativno i poučno..., bitno za mentalno zdravlje.

Vrlo korisna i poticajna. Potrebno je više takvih radionica.

Pozitivna atmosfera koja potiče da izrazimo svoje osjećaje. Pomaže da osvijestimo alate koji nam omogućuju samopomoć i otvaranje drugima.

Napokon smo dobili mogućnost progovoriti o svemu i pustiti traumu potresa i Covida da ode od nas. Puno i od srca hvala.

Izvrsno.

Tema radionice je dobro odabrana za aktualnu situaciju i mislim da je bila korisna za sudionike koji su s drugima podijelili svoja iskustva kako su se nosili sa stresnom situacijom vezanom za potres kao i sa izazovima nastave na daljinu. Sudionici su dobili i nekoliko konkretnih savjeta kako se što bolje nositi sa stresnim situacijama.

Zanimljivo, ohrabrujuće i korisno. Trebali bismo češće imati ovakve radionice. Računamo na vas! Hvala vam!

Provedena korisna radionica u ugodnom društvu. Popričali i osvrnula se na teško razdoblje u kojem živimo.

Osjećam se bolje i veselije nakon radionice.

Super! Da nas je samo više bilo i da se grupe rotiraju. Hvala!

 

Pripremile: Božana Sertić, prof. soc. ped. i Sonja Jordanić Golub, mag. psych.


Srednja škola Sesvete