2020-09-08 07:16:19

Međunarodni dan pismenosti - 8. rujna

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. rujna s ciljem upozoravanja na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta. 

Obilježavanje ovog dana proglasio je UNESCO 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti pismenosti i s nadom da će se riješiti problem nepismenosti u svijetu. Obilježavanjem ovog dana nastojimo potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja kao preduvjet za njihov uspješan razvoj. Prisjetimo se kako je pismenost jedno od temeljnih ljudskih prava, koje obuhvaća pravo na obrazovanje i predstavlja temelj za stjecanje znanja, osobni razvoj pojedinca i sredstvo za društveni i ljudski razvoj. Danas pojam pismenosti nije više vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja, već je zašao u sva područja života i označava: sposobnost pronalaženja, sposobnost razumijevanja i sposobnost korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.

Zato, učenici uvijek pronađite vremena za pročitati poneku zanimljivu i korisnu knjigu, bilo da je beletristika ili znanstveno-popularna literatura. Ideje za dobre knjige možete pronaći i u biltenima koje je za vas pripremila školska knjižničarka, u digitalnom alatu ISSUU, na mrežnim mjestima: https://issuu.com/rjozic/docs/bilten_-_preporuka_beletristike.docx   i https://issuu.com/rjozic/docs/znanstveno-popularna_literatura__bilten

Dobre knjige stanuju u knjižnicama, zato posjetite svoju školsku knjižnicu i uvjerite se u to, a pri tom obratite pozornost na nova pravila ponašanja, koja nam nameće situacija u kojoj radimo i obrazujemo se:  https://sway.office.com/GPBBMumnAZjbhLPc?ref=Link&loc=play.

                                      Vaša školska knjižničarka: Ruža Jozić, prof. 


Srednja škola Sesvete