2019-09-09 22:14:22

POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ GIMNAZIJI SESVETE

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Gimnaziju Sesvete i Osnovnu školu Luka u Sesvetama u ponedjeljak 9. rujna 2019. u povodu početka nove školske godine.

Predsjednicu je ispred Gimnazije Sesvete dočekao i pozdravio ravnatelj Škole, profesor Slavko Ivanković, a u predvorju gimnazijalci, nastavnici i zaposlenici Škole. Nakon ravnateljevih riječi dobrodošlice predsjednica se obratila gimnazijalcima u prvom redu kao majka istaknuvši primjer svoje dvoje djece, sina koji će dogodine najvjerojatnije na FER i kćeri koja je upisala prestižni Harvard.

 

 

Učenicima i nastavnicima poželjela je puno uspjeha poručivši kako škola treba biti radost i znanje, ali i učenje socijalnih vještina. „Učite, čitajte što više, i proširujte svoja znanja i vještine, ako vam se pruži prilika i u inozemstvu, ali, vratite se u Hrvatsku i svoju zemlju obogaćujte novim znanjem i spoznajama. Trebamo vas, nove generacije, neopterećene starim ideologijama i obogaćene novim znanjem, ne samo akademskim nego i društvenim znanjem."

Predsjednica je pozvala učenike na međusobno poštivanje i timski rad te razvijanje osobne izvrsnosti. „Iskoriste prednosti EU-a i globalizacije, jer škola će vas pripremiti ne samo za akademsko zvanje, nego i dati životne sposobnosti koje će vam omogućiti da se snađete u modernom svijetu. Jedino uz obrazovanje i učenje čovjek može ostvariti svoje snove u današnjem globaliziranom svijetu, koji se nalazi u novoj elektroničkoj dimenziji, naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Također je govorila o svome školovanju rekavši kako je uvijek vjerovala u sebe te zahvalila na svome uspjehu roditeljima u kojima je uvijek imala potporu. "Ja potječem iz vrlo skromnog područja, težačkog područja i govorili su mi da ne idem u gimnaziju, da ću pasti i da neću uspjeti. Ali ja sam se zainatila i odlučila da ću dokazati da ja to mogu. I, ponajprije sam zahvalna svojoj mami i tati, koji su shvaćali vrijednost obrazovanja, posebno moja mama koja je završila samo osnovnu školu, da jedino uz obrazovanje čovjek može nadići sredinu i ostvariti svoje snove. Zahvalna sam im što su se žrtvovali da bih ja danas mogla biti ono što želim".

Zadovoljstvo predsjedničinim dolaskom u školu nije krio ni ravnatelj Gimnazije Sesvete, profesor Slavko Ivanković. „Ovo je doista veliki događaj za Gimnaziju Sesvete i sve nas, velika promocija ne samo naše Škole, nego i cijelih Sesveta jer predsjednica je željela na početku nove nastavne godine doći u školu i obratiti se isključivo učenicima. Vjerujte da je njena ekipa dobro pratila i provjerila škole u koje bi predsjednica mogla doći, a iz mnogih pozitivnih razloga izbor je pao na nas i našu susjednu osnovnu školu."

Ravnatelj i nastavnici Gimnazije Sesvete razgovarali su s predsjednicom o funkcioniranju škole, provedbi nove reforme školstva - Školi za život, kao i o drugim temama koje su vezane za obrazovanje učenika. Poseban naglasak predsjednica je stavila na odgoj učenika, povezanost obitelji i škole te značaj lokalne sredine za razvoj sposobnosti učenika.

Naš je susret pjesmom uveličao školski zbor pod ravnanjem profesora Nikole Sebastiana Jambrošića. 

 

 

 


Srednja škola Sesvete