preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Financijska pismenost

Predavanje za učenike 3. razreda Gimnazije Sesvete

 

 

Predavanja o financijskoj pismenosti u Gimnaziji Sesvete zadnjih su godina organizirale profesorica Ljiljana Dujmović i knjižničarka Ruža Jozić, najčešće uz Svjetski dan štednje (30. listopada). Ove smo školske godine zbog epidemioloških okolnosti pomaknuli termin za dugo polugodište, ali opet nismo mogli imati radionice uživo, nego su održana online predavanja 16. ožujka 2021. za naše učenike 3. razreda. Predavanje je dogovoreno u suradnji s gospodinom Krešimirom Opićem i Hrvatskom gospodarskom komorom, a predavači su bili uvaženi stručnjaci: Sandra Skoko iz Hrvatske poštanske banke i Antoni Širić iz GRAWE osiguranja.

Znamo da je financijska pismenost kombinacija znanja, vještina, stavova i ponašanja koji su potrebni za donošenje ispravnih financijskih odluka i za financijsko blagostanje svakog pojedinca, a time i društva. Tko nije usvojio potrebna znanja i vještine o upravljanju osobnim financijama i nema samokontrolu, vrlo lako može, čim stekne prvi novac, zapasti u poteškoće. Svaka financijska odluka nosi individualnu odgovornost i kad smo toga svjesni, razumnije se odnosimo prema novcu. Upravljanje osobnim financijama, kućnim budžetom i kako postati odgovoran potrošač - to bi svi, a naročito mladi trebali razumjeti prije nego što se osamostale i sami počnu zarađivati. Zato smo slušali korisno izlaganje o upravljanju osobnim financijama i osnovnim pojmovima iz bankarstva i štednje, kao što su platne kartice, vrste kredita, digitalno bankarstvo, kriptovaluta i dr.

Također smo u drugom dijelu predavanja slušali o važnosti osiguranja kao instrumenta očuvanja osobne i društvene stabilnosti. Upoznali smo razne vrste osiguranja: životno, zdravstveno, kolektivno osiguranje, osiguranje imovine i sl. Malo nas je iznenadio podatak da smo po osiguranju imovine pri samom dnu od svih europskih zemalja, a npr. drugi po konzumaciji alkohola. Naravno da smo imali i pitanja o ovoj zanimljivoj temi, koja zbog nedostatka vremena nismo mogli postaviti, ali ih učenici mogu uputiti na email naših predavača. Svi učenici 3.c razreda koji su sudjelovali na ovom predavanju na poklon su dobili priručnik o financijskoj pismenosti.

Pripremile prof. Ljiljana Dujmović i knjižničarka Ruža Jozić

 

 

  
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božana Sertić   datum: 17. 3. 2021.

BIO SIGURNOST


 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 
preskoči na navigaciju