preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta učenice 4.e razreda: Ivana Fundelić i Kristina Pavičić predstavile su svoj samostalni istraživački rad iz povijesti  „Židovi u Sesvetama“ učenicima svoga razreda. Učenicama su u izradi rada, ustupanjem dokumentacije, savjetima i uputama, pomagali kustos Damir Fofić iz Muzeja Prigorja Sesvete i nasljednica obitelji Weinberger dr. sc. Suzana Glavaš, koja je bila naša gošća u Školi i osobno sudjelovala na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Obilježavanje se odvijalo u polivalentnoj dvorani Gimnazije Sesvete uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

U svom istraživačkom radu, učenice su otkrile nekoliko važnih, manje poznatih ali i zanimljivih činjenica iz zavičajne povijesti Sesveta i Sesvetskog prigorja i povijesti holokausta u Hrvatskoj. Tako smo kroz izvrsno prezentiran rad, popraćen mnoštvom povijesnih izvora, mogli vidjeti doprinos jedine židovske obitelji Weinberger razvoju Sesveta, u prvoj polovici 20. stoljeća. Obitelj Oružec iz Sesveta za pomaganje i herojstvo u spašavanju života bake i unuke iz židovske obitelji Weinberger tijekom Drugoga svjetskoga rata dobila je i odlikovanje Pravednik među narodima koje dodjeljuje država Izrael.

 

Priču o obitelji Weinberger - baki Hermini i njenoj unuci Biserki te njihovom spašavanju od nacističkih i ustaških progona ispričala je dr. sc. Suzana Glavaš, koja je ujedno i jedina nasljednica obitelji. Kroz istraživanje i emotivno obojenu priču gospođe Glavaš prikazana je velika solidarnost, požrtvovnost i herojstvo obitelji Oružec iz Sesveta, koja je do kraja rata skrivala baku i unuku Weinberger. U prezentaciji, ali i uživo mogli su se vidjeti svi dokumenti i originalno odlikovanje koje je dobila obitelj Oružec, a pokazala ga je i gospođa Glavaš. Na originalnoj medalji koju je dobila obitelj Oružec iz Sesveta, koju dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem iz Jeruzalema napisano je: "Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet".  U Sesvetama postoji i Ulica braće Oružec, koja je dobila naziv prema ovoj iznimnoj obitelji. Kuća u kojoj je stanovala židovska obitelj Weinberger nalazi se i danas u samom centru Sesveta, a u prošlosti je u kući bila gostionica, dućan i prva ljekarna u Sesvetama. 

  

Ovo učeničko istraživanje još jednom je pokazalo koliko je zavičajna povijest Sesveta, bogata i raznolika, i prije svega koliko je dobrih i iznimnih ljudi i obitelji živjelo i živi u Sesvetama i Sesvetskom prigorju. Ostali učenici naše Škole ovaj rad u obliku prezentacije „Židovi u Sesvetama“ i priču o pomaganju i solidarnosti, mogli su pregledati tijekom nastave povijesti ili satova razrednika.

  

 

Mentorstvo učenicama u istraživanju i organizaciji obilježavanja realizirano je zahvaljujući školskoj knjižničarki Ruži Jozić i Suzani Pešorda, profesorici geografije i povijesti.


  Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Božana Sertić   datum: 1. 2. 2021.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju