preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-škole
Zbor
Fakultativna
Dodatna
Hej, i ja sam tu

Pratite nas na facebook

Vijesti

​Predavanje akademika Vladimira Paara u Gimnaziji Sesvete:

Profesor Ivan Supek i STEM u hrvatskoj znanosti i obrazovanju

 

Povodom obilježavanja 105. obljetnice rođenja znanstvenika Ivana Supeka (1915.–2007.) predavanje je održao akademik Vladimir Paar 11. ožujka 2020. u Gimnaziji Sesvete. Oko 150 učenika Gimnazije Sesvete i dvadesetak učenika iz Srednje škole Dugo Selo nazočilo je predavanju i dobilo informacije iz „prve ruke“.

 


Akademik Paar govorio je o širini interesa Ivana Supeka, poput renesansnog znanstvenika, čija je ideja bila povezati prirodne i društvene znanosti, odnosno filozofiju s umjetnošću i politikom. No Supekov je najveći doprinos bio taj što je kao prvi hrvatski znanstvenik ušao u područje moderne kvantne fizike, čime je potaknuo mlađe generacije znanstvenika u Hrvatskoj da se bave tom fascinantnom problematikom. Vladimir Paar inače je bio student zadnje generacije akademika Ivana Supeka. Tako su naši učenici čuli od akademika Paara mnoge anegdote iz života Ivana Supeka, o predavanju Wernera Heisenberga u HAZU-u, STEM području, o umjetnosti, genomu, virusima, najnovijim istraživanjima akademika Paara u području biologije i neprocjenjiv broj drugih informacija. Učenici su imali pitanja za akademika Paara o kvantnom računalu, globalnom zatopljenju, svemiru i mnogim popularnim temama iz fizike.

  

Naši su učenici uoči ovoga predavanja istražili lik i djelo akademika Ivana Supeka. Izdvojili su njegovu biografiju, ulogu u osnivanju Instituta Ruđer Bošković, postignuća u fizici, članstvo u HAZU-u, suradnju s nobelovcima 20. stoljeća (Werner Heisenberg i dr.), Supekova književna djela, filozofske misli, ulogu u Hrvatskom proljeću i politici, stajalište o nuklearnom naoružanju, humanosti itd. Zahvaljujemo akademiku Vladimiru Paaru na zanimljivom predavanju, ravnatelju Slavku Ivankoviću i knjižničarki Ruži Jozić na organizaciji, profesorici Tatjani Ravlić iz Srednje škole Dugo Selo koja je omogućila njihovim učenicima dolazak na predavanje, našim učenicima i profesorima koji su aktivno sudjelovali u istraživanju i pokazali pozitivan stav prema ovakvim projektima u nastavi fizike.

 

 

Pripremili profesori fizike: Mirjana Dabac, Tatjana Zemljić, Anto Trogrlić, Ana Canjuga, Lucija Tustanić i školska knjižničarka Ruža Jozić.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sonja Jordanić Golub   datum: 19. 3. 2020.

 

KULTURA TURIZMA 2020.

 

  


Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Tražilica

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 

Školska ambulanta Dubrava

Aleja lipa 1H


Nadležna liječnica za Gimnaziju Sesvete: dr. Ljiljana Josipović

Medicinska sestra: Antonija Čaćko

Parnim datumom prije podne / Neparnim datumom poslije podne

tel.: 2917-711

 

ORACLE ACADEMY

preskoči na navigaciju